Uwielbiamy eksperymenty i nowości w kuchni. Niedawno pisaliśmy o chlebie z kaszy gryczanej, dzisiaj mamy dla Was latte z buraka. Warto je pić z samego rana, ponieważ wspomaga przemianę materii i dostarcza mnóstwo składników odżywczych. To nowy hit Instagrama.

Przygotowanie jest banalne, jeśli masz blender lub wyciskarkę. My używamy wyciskarki firmy HUROM, która mieli wszystko bardzo dokładnie i radzi sobie dosłownie ze wszystkim.

Potrzebujemy:

  • 2 buraki
  • mleko może być np. kokosowe (w tym przepisie podajemy proporcję na 1 szklankę mleka)
  • miód
  • cynamon KOTANYI

Wyciskamy sok z buraków, a następnie mieszamy wszystkie składniki. Mleko powinno być ciepłe.

Możemy skorzystać również z przepisu nr 2

Potrzebujemy:

  • 2 buraki
  • woda klonowa lub kokosowa
  • migdały
  • miód
  • cynamon KOTANYI

Buraka wkładamy w folii aluminiowej do piekarnika na 180 stopni i pieczemy, aż będzie miękki. Następnie wrzucamy do wyciskarki i wyciskamy  z niego sok. W tym samym czasie do osobnej miski wrzucamy migdały i wlewamy wodę klonową, by otrzymać w ten sposób mleko. Po połączeniu  wszystkich składników, odlewamy pół szklanki, a do reszty wlewamy sok z buraka, miód, cynamon i mieszamy. Zapytacie dlaczego odlaliśmy pół szklanki mleka? Odpowiedź jest prosta, żeby je spienić i dodać na wierzch naszego latte 🙂