TACCINO FARCITO ALLE CASTAGNE – INDYK FASZEROWANY KASZTANAMI

RECEPTURA DLA 4-6 OSÓB

SKŁADNIKI  

  • 1 indyk w całości
  • 1 kg kasztanów jadalnych
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 jaja
  • 100 g Parmiggiano Reggiano
  • tymianek
  • majeranek
  • liść laurowy mielony
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól do smaku

TECHNIKA WYKONANIA

Przekrój na cztery wszystkie łupiny kasztanów i wrzuć do gotującej się wody na ok. 30 minut. Kiedy kasztany będą miękkie wystudź i połowę kasztanów zmiel.

Indyka rozkrój pionowo, wytnij z piersi filety, pozostawiając skórę. Zmiel uzyskane mięso z piersi, a następnie przygotuj farsz poprzez połączenie mielonego mięsa indyka z  mielonym mięsem wieprzowym, utartym parmezanem oraz wszystkimi przyprawami. Dodaj zmielone kasztany oraz pozostała resztę kasztanów w całości. Dodaj jaja , wyrób masę i przygotowany farsz włóż do środka indyka. Zszyj skórę dokładnie, aby nie wydobywał się z niego farsz. Nogi indyka pozostaw nie trybowane. Przed włożeniem indyka do piekarnika, posmaruj go oliwą z oliwek. Piecz na blasze w temperaturze 170 st. C przez około 2,5 godziny. Podawaj z dodatkiem truflowej polenty.

 

Giancarlo Russo jest ambasadorem marki Philipiak Milano