Lista składników na 4 porcje:

4 skoki (uda) z królika

2 cebulki szalotki

4 ząbki czosnku

125 ml białego wytrawnego wina

300 ml śmietanki 30%

250 ml wody

½ łyżeczki miodu

70 g masła

2 łyżki  siekanego świeżego majeranku

1 gałązka estragonu

Świeżo mielony pieprz

Kawałek korzenia chrzanu

Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnię groszkową, przysmażamy udka na złoty kolor, dodajemy posiekane w drobniutką kostkę szalotki, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach, gałązkę estragonu i podlewamy białym wytrawnym winem, gdy większość płynu odparuje dodajemy śmietanę i wodę, płyn powinien sięgać do połowy wysokości mięsa, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu do miękkości ( ok. 30 min), doprawiamy miodem, wyłączmy źródło energii, dodajemy kawałeczki zimnego masła, majeranek, pieprz i doprawiamy świeżo startym chrzanem do smaku.

 

Dawid Budzich, Ambasador marki Philipiak Milano