Chłodnik to pyszna i lekka zupa, która przyniesie ukojenie w upalne dni. Doda on energii i nie obciąży żołądka. Chłodniki można przygotować z przetworów mlecznych, zakwasów, bulionów, owoców i warzyw.

Dlaczego warto jeść chłodniki?

Chłodnik to lekka zupa z warzyw i owoców. Dzięki zawartym w nich witaminom i minerałom chłodniki wzmacnia odporność organizmu, regeneruje i utrzymuje organizm w świetnej kondycji fizycznej. Mają także korzystny wpływ na stan cery, włosów, zębów i paznokci. Chłodniki są niskokaloryczne i pozwalają na utrzymanie idealnej figury, orzeźwiają, gaszą pragnienie i uzupełniają niedobory płynów w organizmie.

Chłodnik z przetworów mlecznych to doskonałe źródło białka. Można go przyrządzić z mleka zsiadłego lub acydofilnego. Smaczne są chłodniki z kefiru, jogurtu naturalnego, maślanki, serwatki. Jogurt zawiera fosfor, magnez, witaminy A, C, B1, B2, niacynę oraz bogactwo wapnia, który chroni przed osteoporozą. Aby przygotować chłodnik z jogurtu wystarczy dorzucić do niego świeże warzywa i zioła albo owoce i słodkie przyprawy. Wystarczy zmiksować jogurt z wybranym dodatkiem i gotowe!

Chłodnik z bulionu warzywnego to rozwiązanie jeśli mamy więcej czasu. Bulion jest bardzo łatwy do przygotowania. Do wody wrzuć pęczek włoszczyzny, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy i gotuj na wolnym ogniu 20-30 minut. Usuń warzywa łyżką cedzakową i odstaw do wystygnięcia. Bulion świetnie oczyszcza cały organizm, usuwa toksyny i przyśpiesza przemianę materii. Do wywaru można dodać odrobinę oliwy, która ma dobroczynny wpływ na układ krążenia. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, które obniżają ciśnienie krwi.

Wiosna i lato to dostęp do wspaniałych polskich owoców. Jagody, jeżyny i borówki zawierają mnóstwo witaminy E. Znajduje się w nich dużo likopenu, który poprawia wzrok i chroni organizm przed nowotworami, chorobami serca. Owoce to źródło kwasu foliowego obniżającego poziom złego cholesterolu, regulują cukier we krwi i wzmacniają serce. Zapobiegają występowaniu wad rozwojowych u płodu.

Chłodniki warzywne mają przede wszystkim mało kalorii, a dużo błonnika i witamin. Botwinka i buraki są źródłem witamin: A, C, PP, B1, B2 oraz wielu minerałów jak wapnia, fosforu czy żelaza. Ogórki dostarczają witaminę K zwiększającą krzepliwość krwi. Świeże zioła dodane do zupy pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Ogórkowe chłodniki doskonale smakują z dodatkiem koperku, kolendry, mięty, szczypiorku. Pomidorowe są lepsze z oregano, bazylią, tymiankiem. Chłodnik może być daniem obiadowym. Wystarczy, że włożysz do niego jajko na twardo lub ugotowane młode ziemniaki.