Sorbet to świetne rozwiązanie na ugaszenie pragnienia w upalne, letnie dni. Możesz go przygotować z innych owoców jagodowych jak malina, jagody, borówki. Możesz też sięgnąć po owoce mrożone.

Składniki:

– 50 dag truskawek

– 15 dag cukru pudru

– szklanka musującego białego wina

– 2 białka

– sok z całej cytryny

– kilka truskawek do dekoracji

Truskawki opłucz i zmiksuj z sokiem z cytryny. Białka ubij na sztywno, dosyp cukier puder, miksuj jeszcze 10 sekund, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna. Wino musujące połącz z truskawkami. Mus przelej do płaskiego naczynia i wstaw do zamrażarki. Co godzinę ubijaj mus mikserem lub łyżką. Z masy uformuj kulki i nałóż do schłodzonych pucharków. Przed podaniem całość udekoruj świeżymi listkami mięty.