Sezon na jagody trwa, a to ciasto podobno rządzi!!! Od kilku tygodni śledzimy przepisy na stronie Ani Starmach. Jurorka programu Master Chef doskonaluje gotuje. Na jej stronie znalazłyśmy przepis na ciasto z kruszonką i jagodami. Zdaniem Ani ciasto robi się błyskawicznie i nie sposób odmówić sobie kolejnego kawałka.

Przepis zatem poniżej:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie
  • 300 g jagód
  • 200 g konfitury malinowej

 

  • Beza
  • 120 g cukru
  • 4 białka

Jak przygotować?

  1. Składniki ciasta wymieszaj, podziel na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóż do zamrażarki, większą do lodówki.
  2. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto nakłuj widelcem i piecz 10 minut w temperaturze 170 stopni.
  4. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika. Posmaruj konfiturą, posyp jagodami.
  5. Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier.
  6. Pianę wyłóż na owoce.
  7. Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim pianę.
  8. Ciasto piecz około 50 minut w 180 stopniach.

źródło: https://aniastarmach.pl/przepis/ciasto-z-jagodami-i-kruszonka/

zdjęcie instagram: anna_starmach