Szakszuka to modne śniadanie – zróbcie je sami w domu.

Szakszuka to śniadanie, które podbija menu najmodniejszych restauracji. Podajemy Wam przepis jak zrobić je w domu. Na czym polega fenomen tego dania? Na prostych składnikach, które w połączeniu razem dają rewelacyjną kompozycję smaków. Danie robimy na świeżo i tak też jemy szakszukę, wprost z patelni.

Jak określić to danie? Cytując wikipedię: Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) – danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni. Proste rzeczy są najlepsze.

 Na co zwrócić uwagę, o czym pamiętać przygotowując Szakszukę? O przyprawach i świeżych składnikach! To bardzo pożywne danie.

Składniki:

3 jajka

3 średniej wielkości pomidory

czosnek

mała cebula

mała czerwona papryka

przyprawy: pieprz, sól, kmin

Przygotowanie Szakszuka:

  1. Na patelni podsmażamy delikatnie czosnek.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, cebulę, paprykę. Dodajemy przyprawy, mieszamy wszystkie składniki i gotujemy je około 3 minuty.
  3. Wrzucamy do pomidorów jajka i pod przykryciem trzymamy około 3,5 minuty. Uważamy, aby jajka nie były za bardzo ścięte.
  4. Danie jest gotowe i podajemy je na małej patelni.
  5. Z czym najlepiej podać Szakszuka? Z pieczywem, bagietką.
  6. Nasza rada: danie smakuje doskonale też z samymi pomidorami i jajkiem.

Smacznego 🙂 Tutaj znajdziesz przepis na rafaello domowej roboty.

Szakszuka w trakcie przygotowywania

Szakszuka w trakcie przygotowania