Lunchbox jest opakowaniem, które coraz częściej stosujemy i używamy w życiu codziennym . Te szczelnie zamknięte opakowania bierzemy ze sobą do szkoły i pracy. Świadomości i wiedza na temat zdrowego odżywiania jest coraz bardziej istotna w życiu każdego z nas.

Lunchbox służy nam do noszenia sałatek, warzyw, owoców, kanapek. Teraz, kiedy zaczął się rok szkolny mamy dla Was propozycje dań i przekąsek, która zajmą Wam mało czasu, jeśli chodzi o przygotowanie. Z pewnością urozmaicą Waszą dietę, bo są po prostu inne i smaczne

Lunchbox do szkoły: sałatka do słoika


Przepis na lunchbox – na ok. 5 małych słoików:
½ papryki czerwonej
niecała puszka cieciorki albo szklanka ugotowanej cieciorki
2 dojrzałe awokado
¼ sałaty rzymskiej
mała marchew
mały ząbek czosnku
kumin, papryka wędzona w proszku, sól i pieprz do smaku
oliwa
kilka łyżek soku z cytryny
ew. posiekana kolendra
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne i ułóż skórą do góry na blasze. Włóż do piekarnika nagrzanego w funkcji grill. Grilluj, aż skórka zrobi się czarna. Przełóż paprykę do miski, przykryj talerzem i odstaw na 5-10 min., następnie obierz paprykę ze skórki.
2. Do naczynia blendera włóż obraną paprykę, ząbek czosnku, wlej 5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny oraz po dużej szczypcie: soli, pieprzu, kuminu i papryki wędzonej. Zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj więcej oliwy. Zmiksuj i ewentualnie dopraw.
3. Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój w cienkie plasterki.
4. Sałatę rzymską umyj i pokrój w grube wstążki.
5. Marchew obierz i pokrój w blenderze przystawką do julienne.
6. Na dno każdego słoika wlej ok. 3 łyżki sosu. Nałóż po kolei warstwami: ok. 2-3 łyżki cieciorki, łyżkę sałaty rzymskiej, łyżkę marchwi, na końcu ułóż plastry awokado i ew. posyp posiekaną kolendrą.
Przepis: Little Chef

Lunchbox do szkoły: ciasto czekoladowe z cukinią

Lunchbox

Lunchbox

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią:
1 szklanka mąki pszennej typ 450-500
½ szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli morskiej
2 duże jajka, w temp. pokojowej
¼ szklanki roztopionego i lekko ostudzonego masła
¼ szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego albo roztopionego oleju kokosowego
¾ szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szklanki tartej cukinii
1 szklanka posiekanej czekolady gorzkiej albo ½ szklanki gorzkiej + ½ szklanki mlecznej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 175˚C.
2. Keksówkę wysmaruj masłem.
3. W średniej wielkości misce wymieszaj trzepaczką: mąkę, kakao, sodę oraz sól. Odstaw.
4. W dużej misce wymieszaj jaja, roztopione masło, olej, wanilię i brązowy cukier.
5. Suche składniki wsyp do miski z mokrymi, przemieszaj i dodaj cukinię. Wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj ¾ posiekanej czekolady i wymieszaj.
6. Gotową masę przelej do keksówki. Posyp pozostałą czekoladą.
7. Piecz do suchego patyczka (ok. 35-45 min.).
8. Wyjmij z piekarnika i ostudź chwilę przed podaniem.
Przepis: https://www.twopeasandtheirpod.com ze zmianami

Lunchbox Ciasto marchewkowe- pycha!!! nasz faworyt

Składniki na ciasto marchewkowe:

masło do wysmarowania formy
4 jaja
225 g (szklanka) drobnego cukru
300 ml (1 ¼ szklanki) oleju słonecznikowego / rzepakowego
5 średnich marchewek, startych na tarce z drobnymi oczkami
300 g (2 szklanki) mąki pszennej, przesianej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli

150 g (1 ½ szklanki) posiekanych orzechów włoskich

Składniki na krem:
125 g (½ szklanki) miękkiego masła
250 g (1 szklanka) serka kremowego naturalnego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
50-75 g (½ – ¾ szklanki) cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
2. Formę do pieczenia (keksówkę 23 cm albo tortownicę) wysmaruj masłem.
3. Jajka ubij razem z cukrem na puszystą masę (ale nie do białości!).
4. Dodaj olej i ubijaj kilka minut.
5. Wmieszaj startą marchew, a następnie mąkę, cynamon, proszek, sodę i sól. Na końcu dodaj orzechy.
6. Masę wlej do formy i piecz ok. 45 min., do suchego patyczka.
7. Ciasto ostudź i wyjmij z formy.
8. Przygotuj krem. Ubij masło, a następnie dodaj serek i ubijaj jeszcze chwilę. Na końcu dodaj cukier i wanilię i wymieszaj.
9. Posmaruj kremem ostudzone ciasto.
Przepis: Rose Bakery

Do przygotowania lunchboxów używałyśmy blendera Braun MultiQuick 9

Blender ręczny nowej generacji MultiQuick 9  Braun, który z łatwością radzi sobie nawet z najtwardszymi składnikami. Pozwala pokonać wszelkie ograniczenia w kuchni i uwolnić kulinarną kreatywność. Wyposażony w pierwszą na rynku, technologię ACTIVBlade, 1000-watowy silnik, liczne innowacje technologiczne oraz szereg wszechstronnych akcesoriów stanowi profesjonalne wsparcie w kuchni.

Sercem nowoczesnego MQ9 jest zabezpieczony przed przegrzaniem, jeden z najsilniejszych na rynku, silnik o mocy 1000W. Jego siła i wydajność pozwalają sprostać nawet najtrudniejszym kulinarnym wyzwaniom.

Pomoże w kilka chwil przygotować zdrowe zupy kremy, koktajle i smoothie, aromatyczne sosy lub sałatkowe pesto, potrawy z ulubionymi dodatkami, sałatki, surówki oraz dania dla dzieci.

MultiQuick 9 jest pierwszym na świecie blenderem z pierwszą na świecie technologią ACTIVE blade zapewniającą ruch ostrzy w górę i w dół (nie tylko dookoła jak każdy inny blender), co pozwala z łatwością zblendować nawet najtwardsze składniki (np. avocado razem z pestką do bardzo zdrowej wersji guacTechnologia ta niweluje powstawanie martwego pola, a powierzchnia aktywnego blendowania jest większa aż o 250%, co gwarantuje precyzyjne rozdrobnienie produktów i uzyskanie gładkiej konsystencji dań.

Nie musimy się już martwić, że po kilku sekundach blendowania np. ciecierzyca do hummusu przestanie być mielona. Kształt stopy w formie dzwonu PowerBell zapobiega chlapaniu.

Zobacz, jakie pasty i smarowidła do szkolnych kanapek możesz przygotować za pomocą blendera

Większość przepisów przygotowała KATIA ROMAN-TRZASKA – fascynatka dobrego jedzenia, edukacji kulinarnej dzieci i przedsiębiorczości kobiet. Założycielka pierwszej w Polsce szkoły gotowania dla dzieci Little Chef oraz Fundacji Samodzielność od Kuchni prowadzącej programy kulinarnego usamodzielniania dla dzieci z domów dziecka.

Z młodości spędzonej w Stanach Zjednoczonych wyniosła ciekawość nowych trendów i konieczność ciągłego działania i ulepszania, zarówno siebie, jak i firmy. Katia działa w Sieci Przedsiębiorczych Kobiet, obraduje w panelach dotyczących aktywności kobiet i dzieli się doświadczeniem w ramach programu mentorskiego.

Absolwentka pierwszej edycji Leadership Academy for Poland.

Dostrzega wielką wartość uważności i potrafi całkowicie oddać się sprawie, którą uważa za istotną. Dzięki tej determinacji Little Chef przeszkolił od 2009 roku 17 000 dzieci w ramach kampanii Miasta Stołecznego Warszawy „Wiem, co jem”. We wszystkich zajęciach szkoły wzięło udział już ponad 60 000 dzieci i dorosłych.

Katia wciąż szuka sposobów, by móc dzielić się radością gotowania i pokazywać, jak istotne dla jakości życia jest jedzenie i jak wiele dziedzin się z nim łączy. Dla domów dziecka stworzyła program edukacyjny uczący młodych ludzi w podstawowych umiejętności kulinarne.

W 2017 powstała również Fundacja Samodzielność do Kuchni, której celem jest pomoc wszystkim dzieciom będących w pieczy zastępczej.
Szkoły wszystkich szczebli uczą się z Little Chefem historii, geografii i matematyki, a pracownicy korporacji wzmacniają zdolności współpracy debatując nad garnkiem curry.

artykuł napisany na podstawie udziału w warsztatach marki Braun

Przeczytaj też o zaletach kurkumy w kosmetyce!