czas na dynię

Sezon dyniowy w pełni! Warto go wykorzystać, szczególnie, że dynia to bardzo smaczne i jedno z najbardziej odżywczych warzyw. Jest pełna witamin i przeciwutleniaczy a jej smak gwarantuje niezwykłe doznania dla naszego podniebienia.

Dynia to bardzo uniwersalne warzywo. Może być elementem wielu pysznych potraw i jednocześnie stanowić nietuzinkową ozdobę domu w okresie jesienno-zimowym. Z miąższu dyni przygotujesz zupę i sernik czy muffiny, placki, kotlety, racuchy, a nawet farsz do naleśników. Pestki dodasz do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki.

Dynia jest bardzo bogata w witaminy i minerały, które świetnie wpływają na kondycję naszej skóry i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

1. Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo

Dynia zawdzięcza swój kolor wysokiej ilości beta-karotenu. Jest obecny w pysznym miąższu tuż pod twardą skórką. Beta-karoten ma silne działanie przeciwzapalne, jest naturalnym przeciwutleniaczem. Spożywanie dyni wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na raka, w tym na raka piersi, prostaty i płuc.

2. Wzmacnia układ odpornościowy

Zbliża się wielkimi krokami sezon zimowy i jednocześnie sezon zachorowań na grypę. Dynia jest bogata w cynk i witaminę C niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kubek gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C co stanowi aż 19% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę! Zawarty w dyni beta-karoten łagodzi procesy zapalne, pomaga ograniczyć objawy grypy i przeziębienia.

3. Dba o zdrową kondycję skóry

Dynia jest jednym z najlepszych pokarmów dla skóry. Zawiera witaminy A, witaminę C i E, a wszystkie te witaminy, które walczą ze zmarszczkami. Witamina A reguluje wytwarzanie łoju w skórze i dba o młody wygląd skóry. Ważne Jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę.

4. Świetnie nawilża

Dynia składa się w aż 90% z wody! Dlatego świetnie sprawdza się w przypadku jeśli nasz organizm jest odwodniony, mamy problemy z zaparciami, nasza skóra wymaga nawilżenia. Pij więc wyciskane soki, koktajle i potrawy przygotowane z dyni, a będziesz cieszyć się piękną i nawilżoną skórą.

5. Pomaga schudnąć

Kubek gotowanej dyni, czyli 245 gram zawiera aż 3 gramy błonnika co stanowi 11% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Taka porcja i dostarcza tylko 49 kalorii do organizmu. Dzięki beta-karotenowi poczujesz się syta i nie będziesz sięgać po dodatkowe przekąski. Zupa z dyni czy risotto z dynią zjedzone na obiad sprawią, że nie będziesz czuć głodu aż do wieczora!

Zobacz dlaczego warto jeść grzyby, nie tylko jesienią