Jak łączyć ze sobą produkty żywnościowe, aby potrawy były bardziej odżywcze?  

Oto kilka cennych wskazówek. Przeczytajcie koniecznie!

Pomidor i awokado

Awokado zwiększa wchłanianie beta- karotenu i zwiększa jego przekształcanie w witaminę A.

Marchew i tłuszcz

Dzięki tłuszczowi beta karoten jest lepiej przyswajalny. Możemy dodać oliwy, oleju, ale w niewielkich ilościach. Prowitamina A przekształca się w witaminę A.

Łosoś i czosnek

To połączenie doskonale wpływa na obniżenie cholesterolu.

Szpinak i jogurt

O dobrych właściwościach szpinaku wiemy wszyscy, ale ma on również kwas szczawiowy. Ten utrudnia przyswajanie wapnia. Warto dodać jogurt, by w ten sposób go zatrzymać w organizmie.

Brukselka i oliwa

Brukselka zawiera dużą ilość witaminy K, która wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne. Ta doskonale rozpuszcza się w tłuszczach.

Kapusta kiszona plus oliwa i marchew

Dzięki oliwie przyswajane są witaminy zawarte w kapuście. Ponadto ta mieszanka dobrze wpływa na trawienie i wzdęcia.

Fasola i czerwona papryka

Czerwona papryka zawiera dużo witaminy C i dzięki niej lepiej wchłania się żelazo zawarte w fasoli.

Pomidory i oliwa z oliwek

Skropienie pomidorów oliwą powoduje lepsze właściwości oksydacyjne oliwy.

Brokuły i pomidory

Lepiej zwalczają raka prostaty, dlatego warto je jeść razem. Poza tym doskonale smakują. I jedno i drugie warzywo ma właściwości przeciwnowotworowe.

Jak łączyć ze sobą produkty żywnościowe

 

Wypróbuj antydepresyjne smoothie.