Za nami dziewiąta już edycja Warsztatów z Gwiazdą ! Tym razem wspólnie z naszymi gwiazdami – Kasią Błażejewską-Stuhr oraz Moniką Mrozowską gotowałyśmy wielkanocne przepisy z dzieciakami. I jak się okazało – gotowanie z dziećmi to wspaniała zabawa.

A oto specjalnie dla Was przepisy na Wielkanoc, które przygotujecie razem z Waszymi dziećmi. Szczególne podziękowana dla marki Zepter za (po raz kolejny) udostępnienie swoich niezastąpionych naczyń w których można ugotować nawet zupę bez wody.

Wielkanocne przepisy Kasi Błażejewskiej-Stuhr i Moniki Mrozowskiej

Smacznego !

Napój z szafranem: (na 8 osób)

4 szczypty szafranu (sprawdź  także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana z szafranem)

4 szklanki wody

2 łyżki miodu

sok z cytryny

Złote mleko (na 8 osób)

1/4 szklanki kurkumy (sprawdź  także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana z kurkumą)

1 łyżeczka tartego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

1/2 szklanki wody

Zagotować w garnuszku do uzyskania pasty, przełożyć do słoiczka.

2 łyżeczki pasty

2 łyżeczki masła klarowanego

4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

2 szklanki mleka roślinnego

Gotujemy złote mleko z kurkumą

Zupa bez wody 

2 cebule

3 papryki kolorowe

1 paprykarz Hortex

0,5 kg pieczarek

2 ogórki kiszone

1 ketchup (mały słoiczek)

3 ziemniaki surowe

kminek mielony, ostra czerwona papryka, pieprz mielony

Sałatka jarzynowa

8 porcji

2 opakowanie marchewki z groszkiem Hortex

8 jajek

200 g majonezu

2 dojrzałe awokado

pęczek kolendry Baziółka, pęczek bazylii Baziółka

sok z 1/2 cytryny

sól i pieprz do smaku

Warzywa gotuję al dente. Ugotowane lekko studzę. Jaja gotuję na twardo, obieram i kroję w kosteczkę. Dwa awokado obieram ze skórki. Jedno z nich kroję w kostkę, mieszam z majonezem i miksuję na jednolity krem. Drugie kroję na ćwiartki , a każdą z nich w cienkie plasterki. Ugotowane, wystudzone warzywa mieszam z jajkami i kremem z awokado i majonezu. Solę i pieprzę do smaku. Na górze sałatki układam kawałki pokrojonego awokado, polewam sokiem z cytryny i posypuję poszatkowanymi ziołami.

Martyna Rokita Ola Gielo-Pesta

Tarta z bobem

8 porcji

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej graham

100 g masła

3 łyżki śmietany Krasnystaw

duża szczypta soli

1 opakowanie bobu Hortex

1 opakowanie mini marchewki Hortex

125 g sera cheddar

150 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki kurkumy (sprawdź  także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana z kurkumą)

2 łyżki czosnku niedźwiedziego

sól i pieprz do smaku

8 jajek przepiórczych

bazylia Baziółka

Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatam ciasto. Odstawiam na 30 minut. Następnie wałkuję cienko i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty.

Wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 st C na 10-15 minut aż się przypiecze ( góra / dół).

Bób rozmrażam w gorącej wodzie i obieram ze skórki. Ser ścieram na drobnej tarce, mieszam ze śmietanką ,przyprawami bobem i marchewką. Na podpieczony spód wykładam masę z sera i warzyw, na górę wbijam jeszcze  przepiórcze jajka.

Zapiekam w piecu ( góra/ dół) w 180 st C kolejne 10-15 minut aż tarta od góry lekko się przyrumieni.

 

Zupa krem  z dynią 

8 porcji

1 opakowanie dyni Hortex

1 opakowanie groszku Hortex

1 opakowanie maślanki Krasnystaw

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta chilli

1 ząbek czosnku

1 biała cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

W jednym garnku na łyżkę oliwy z oliwek wrzucam wyciśnięty ząbek czosnku, imbir, kurkumę i chilli i smażę dosłownie minutę. Dorzucam dynię i dolewam odrobinę wody, żeby przykryć warzywa. Gotuję ok. 10 minut. W drugim garnku na łyżkę oliwy wrzucam posiekaną cebulę, smażę ok. 5 minut aż się zeszkli, dorzucam groszek i dolewam tyle wody, żeby przykryć ziarenka. Gotuję 10 minut.

Następnie obydwie zupy miksuję ( każdą oddzielnie!!!) Po zmiksowaniu solę do smaku. Na talerze delikatnie nalewam jedną i drugą zupę tak, żeby jak najmniej się połączyły. Gotową polewam odrobiną maślanki.

Muffiny z bobem

2,5 szklanki mąki

1 szklanka jogurtu Krasnystaw

1 jajko

1/3 szklanki oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

½ kg gotowanego i obranego bobu Hortex

½ łyżeczka soli

pietruszka i kolendra Baziółka

2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na odrobinie oleju

Wymieszaj wszystkie suche składniki, potem dolej jajko, olej, jogurt, na koniec wmieszaj obrany bób i podsmażoną cebulkę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Nasiona chia z owocami 

8 porcji

200 g nasion chia

2 l jogurtu Krasnystaw

1 opakowanie malin Hortex

szczypta szafranu

1 opakowanie jagód Hortex

2 soki Leon jabłko-banan-mango

Nasiona chia dokładnie mieszam z jogurtem. Maliny gotuję z jedną butelką soku Leon i szafranem, a jagody z drugą butelką bez szafranu. Gotuję na małym ogniu ok. 10 minut, żeby odparować nadmiar płynu. Nasiona chia z jogurtem nakładam do miseczek. Na wierzch nasion wylewam trochę uduszonych w soku malin, a trochę jagód.

Galaretka z owocami

12 porcji

2 l soku jabłko-mango Hortex

4 płaskie łyżeczki agaru

2 opakowanie jeżyn Hortex

Do małych miseczek wrzucam po kilka jeżyn. Agar rozpuszczam dokładnie w zimnym soku. Następnie ciągle mieszając zagotowuję sok i gorący wlewam do miseczek z jeżynami. Odstawiam do wystygnięcia. Agar tężeje już w 32 stopniach C.

 

 

Mazurek wiśniowy

ciasto:

200 g mąki orkiszowej

150 g masła

2 żółtka

3 łyżki syropu z agawy

Masa:

opakowanie wiśni Hortex

szczypta szafranu

1/2 l soku jabłkowego Hortex

Polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady

75 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw

2 łyżeczki syropu z agawy

Mąkę, masło, zółtka i syrop zagniatam na ciasto. Odstawiam na 30 minut do lodówki.

Wiśnie gotuję w soku jabłkowym z szafranem ok. 20-30 minut na małym ogniu, żeby sok odparował , zgęstniał i stał się bardziej słodki.

Ciasto wałkuję i wykładam nim  posmarowaną masłem formę do ciasta. Piekę w piekarniku góra/dół w 180 st C ok. 20 minut, aż się przyrumieni.  Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką i syropem w kąpieli wodnej. Na upieczony spód ciasta wylewam odparowane wiśnie z szafranem, a wiśnie polewam rozpuszczoną czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia.

Rolada szpinakowa na słodko

Opakowanie szpinaku Hortex – rozmrozić i odsączyć

4 żółtka

szczypta soli

4 łyżki cukru

2 łyżki mąki

dodać ubitą piane

piec na natłuszczonej papierze na blasze z piekarnika, schłodzić

200 stopni 10 min.

Rolada:

250 g serka mascarpone

300 ml śmietany kremówki Krasnystaw

łyżka soku z cytryny

łyżka cukru pudru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka agar – agar, ½ szklanki wody (w letniej wodzie rozmieszaj agar – agar albo żelatynę, zagotuj)

2 szklanki malin Hortex

Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.

Sos:

1 szklanka truskawek Hortex

1 krzaczek bazylii Baziółka- do zrobienia sosu z truskawkami

Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.

O higienę rąk podczas warsztatów zadbała marka CleanHands. Powstała po to, żeby ułatwić zachowanie właściwej higieny rąk w każdej sytuacji. Żele, mydła i spraye posiadają delikatną formułę odświeżającą o działaniu antybakteryjnym, pozwalają na ograniczenie ryzyka zarażenia się w sezonie przeziębień, czy na wyjazdach.

Produkty CleanHands™ dostępne są w poręcznych opakowaniach o kilku pojemnościach, dzięki czemu można mieć je przy sobie zarówno w domu w pracy, w podróży, na spacerze oraz wszędzie tam, gdzie umycie rąk wodą z mydłem nie jest możliwe.

Agnieszka Stankiewicz, dyr. marketingu CleanHands

Blogerki testują żele CleanHands