triki

Wiosna to czas,  w którym szczególnie dbamy o sylwetkę. Nie tylko trenujemy, ale staramy się też zadbać o dietę, a liczenie kalorii nie jest łatwe. Poznaj triki, które pozwolą jeść mniej, ale jednocześnie bardzo zdrowo.

Przygotowywanie posiłków to czynność, którą wykonuje każdy. Wielu z nas zastanawia się jak najlepiej dobrać składniki, aby nasze potrawy były nie tylko smaczne, ale też zdrowe. W diecie koniecznie należy postawić na owoce, warzywa i produkty zawierające witaminy tak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przedstawiamy kilka trików dzięki którym na pewno nie przekroczyć zalecanych porcji, a twóje ciało będzie w świetnej kondycji!

1. Unikaj nakładania potraw o tym samym kolorze co zastawa

Naukowcy dowiedli, że ludzie nakładają więcej na talerze, które swoim kolorem są zbliżone do potrawy. Dlaczego? Otóż jeśli jedzenie zlewa się nam z kolorem zastaw Dlatego spróbuj jeść na talerzach, które swoją barwą kontrastują z tym co jesz.

2. Zinwestuj w czerwoną zastawę

Naukowcy dowiedli, że czerwony kolor zastawy zmniejsza apetyt. Czerwień jest kojarzona z zakazem, sygnalizuje zagrożenie i alarm. Z tego powodu podświadomie ograniczamy ilość jedzenia, nie przejadamy się, a jedynie zaspokajamy głód.

3. Nakładaj jedzenie na mniejsze talerze

Wielkość talerza ma znaczenie. Im jest on większy tym więcej jedzenia nakładamy. Jeśli na dużym talerzu nakładamy standardową porcję to i tak wydaje się nam, że jest ona zbyt mała. Sięgamy wtedy po dokładkę ponieważ poświadomie czujemy, że zjedliśmy zbyt mało. Jest to zgudne dla naszej sylwetki, gdyż istnieje niebezpieczeństwo objadania się, a w konsekwencji prowadzi do zwiększenia wagi.

4. Pij wodę przed i w trakcie jedzenia

Picie wody przed i w trakcie posiłku sprawia, że „oszukujemy” nasz mózg. Czujemy się szybciej najedzeni przez co mniej zjadamy. Woda wspomoże też procesy metaboliczne i przyspiszy trawienie.

5. Rozkoszuj się każdym kęsem

Szybkie jedzenie powoduje, że pozornie szybko zaspokajamy głód, ale w niedługim czasie poczujemy się znowu głodni. Wolne jedzenie, rozkoszowanie się smakiem i konsystencją potrawy sprawi, że mózg szybciej otrzyma sygnał o uczuciu sytości, które wystarczy na dłużej.

Sprawdź jakie marki wybierają gwiazdy.