kawa

Kawa to napój, który ma wielbicieli na całym świecie. Jedni nie wyobrażają sobie poranka bez kubka czarnej, mocnej kawy, inni wolą mleczne latte. Kawę pije się na całym świecie, chociaż w różnych jego zakątkach spełnia ona inne funkcje. 

Bez kawy trudno jest wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. Picie kawy o poranku to dla wielu z nas rytuał bez którego nie wyjdziemy z domu. To własnie kawa pomaga nam dobrze rozpocząć dzień, dodaje niezbędnej energii do pracy, a także jednoczy rodzinę i znajomych przy wspólnym stole.

Kawa jest napojem, który spotkamy niemal na całym świecie. Każdy kraj ma własne sposoby jej parzenia i podawania. W każdym z nich smakuje inaczej. Sprawdź jak kawa jest podawana w różnych częściach świata.

Włochy to kraj, który najbardziej kojarzy się nam z kawą. Jeśli będąc w słonecznej Italii zamówimy po włosku „un caffe” otrzymamy aromatyczne espresso. Jest to mała, czarna i mocna kawa, która dla Włochów jest kwintesencją tego czarnego napoju. Nigdy nie dodaje się do niej mleka, wyłącznie cukier. Włosi piją ją w barze o każdej porze dnia. Inną znaną kawą jest cappuccino – kawa ze spienionym mlekiem. Pamiętaj, aby nie zamawiać cappuccino po południu. Włosi piją ją wyłącznie do śniadania i rogalika z masłem.

Grecja kojarzy się nam z wysokimi temperaturami, morzem, pięknymi widokami i… kawą frappe. Świetnie gasi ona pragnienie w upalne dni. Jest to tradycyjnie parzona kawa podawana z kostkami lodu. Freppe została wymyślona w 1957 roku podczas targów w Salonikach. Jeden z wystawców Dimitrios Vakondios chciał napić się klasycznej czarnej kawy, ale nie miał dostępu do wrzątku. Do zalania rozpuszczalnej kawy użył zimnej wody, a do jej zmieszania shaker. W ten sposób powstał  najbardziej popularny i orzeźwiający napój dla wszystkich Greków i mieszkańców Cypru. Od 1979 roku frappe uznano za nazwę oficjalną na świecie.

Mieszkańcy Maroka uwielbiają orientalną i aromatyczną kawę. Dlatego do tradycyjnie zaparzonej kawy dodają przyprawy jak aromatyczny cynamon, pieprz, gałkę muszkatołową, anyż, a nawet wodę różaną.

Kuba to kraj, w którym kawa jest równie powszechna jak cygara. Jest ona częścią kultury kubańskiej. W domu każdy ma kawiarkę i w miarę finansowych możliwości przygotowują ten napój na własny sposób. Kubańczycy nie piją kawy „w ruchu”. Piją ją w barze, na ławce czy w domu, ale zawsze na spokojnie i na siedząca. Na Kubie przygotowywana jest tak zwana cafe cubano, czyli kubańskie espresso. Do zmielonej kawy  dosypuje się brązowy cukier, miesza, wsypuje do kolby (czyli do tego elementu ekspresu ciśnieniowego, przez który następuje ekstrakcja) i zaparza. Rezultatem jest klasyczne espresso wzbogacone o słodki smak cukru. Inny klasyczny napój to Colado, czyli  duża i mocna czarna kawa, robiona zwykle w kawiarkach i serwowana w dzbanku lub innym dużym naczyniu wraz z małymi filiżankami, do polania dla kilku osób.

W Wietnamie bardzo popularna jest kawa jajeczna Cà Phê Trứng.  Jest to napój na bazie kawy. Dodatkiem są ucierane ze skondensowanym i schłodzonym mlekiem jajka. Masa przypominająca kogel-mogel jest zalewana czarną, mocną kawą i podawana zamieszana lub z zachowaniem kilku warstw. 

Wypróbuj fit przepisy na grilla.