Nadchodzi lato, niebawem długi weekend. Na rynku pojawiły się nowości wydawnicze, które mogą Was zainteresować.

Nowości wydawnicze zaskakują w tym roku. „Elektryzująca! Szokująca! Spadną wam kapcie. A później pomyślicie dwa razy – o wszystkim”. – Margaret Atwood. 

,,Siła’’Naomi Alderman

Młode kobiety na całym świecie odkrywają, że mają niezwykłą siłę. Jednym dotknięciem mogą zadać niesamowity ból. A nawet zabić. Mężczyźni tracą to, co wydawało się im dane na zawsze: kontrolę nad światem.

Czworo zwykłych ludzi: młody chłopak z bogatej nigeryjskiej rodziny, dziewczyna adoptowana przez bardzo religijną parę, ambitna amerykańska polityczka i twarda mieszkanka Londynu ze skomplikowaną sytuacją w domu. Ich losy niespodziewanie się połączą, gdy porządek świata zostanie zaburzony.

Siła” jest nie tylko wciągającą opowieścią o tym, jak zmieniłby się świat, gdyby władza trafiła w ręce kobiet, ale przede wszystkim z bezkompromisową śmiałością pokazuje, jak naprawdę wygląda świat, w którym obecnie żyjemy.

Nowości wydawnicze 2018 - Siła - Naomi Alderman

Nowości wydawnicze 2018 – Siła – Naomi Alderman

Polecenia:

W Opowieść podręcznej Atwood kobiety zostały sprowadzone do roli niewolnic. Przerażające, że taki system totalitarny nie wydaje się zupełnie nieprawdopodobny. Granice naszej wolności można przesuwać, tak by odpowiadały władzy. A czy możliwa jest wizja przeciwna? Alderman pisze o czasie, gdy kobiety odzyskują kontrolę. Ale przewrotnie wprowadza nas w świat kobiet dyktatorów i zabójców. Mocne powieści Atwood i Alderman są jednak podobne – czytając, pragniemy uciec od świata nienawiści, znów poczuć się wolni.
Justyna Kopińska

Siła ma siłę. Rozkręca się lekko, najpierw jest szybka i sensacyjna, a potem przewrotna, smutna i mądra. Świetna książka o tym, że ludzie to beznadziejny gatunek, a historia musi się powtarzać.
Jakub Żulczyk

Co by się stało, gdyby to kobiety nagle dostały fizyczną przewagę? Jakie miałoby to skutki dla społeczeństwa, polityki, relacji między płciami? Naomi Alderman na te pytania odpowiada przewrotnie, niebanalnie i brutalnie. Siła to petarda. Celna i bardzo na czasie antyutopia, od której ciężko się oderwać.
Katarzyna Wężyk, „Gazeta Wyborcza”

Książki powinny zabierać nas tam, gdzie nigdy nie bylibyśmy w stanie dotrzeć sami. Siła wywiązuje się z tego zadania wzorowo. Czytanie tej książki to świetne ćwiczenie intelektualne. Pomyślmy, co by było, gdyby to wszystko zdarzyło się tu i teraz.
Rafał Hetman, CzytamRecenzuje.pl

Fascynująca wizja świata, w którym od tysiącleci panuje seksizm, tylko że skierowany w odwrotną stronę. Świetny pomysł. Powieść Alderman powinna przeczytać każda kobieta (a także każdy mężczyzna).
„The Times”

Naomi Alderman oprócz „Siły” wydała trzy powieści: „Nieposłuszeństwo” (2006), „The Lessons” i „The Liars’ Gospel”. Uhonorowana nagrodą literacką The Baileys Women’s Prize for Fiction 2017, Orange Award for New Writers i przyznawaną przez „Sunday Times” nagrodą Young Writer of the Year. Wymieniona wśród najlepszych brytyjskich powieściopisarzy młodego pokolenia przez czasopismo literackie „Granta”. Pracuje jako wykładowczyni kreatywnego pisania na uniwersytecie w Bath, prowadzi program radiowy Science Stories w BBC, jest także współtwórczynią oraz scenarzystką mobilnej aplikacji Zombies, Run!. Mieszka w Londynie.

,,Gdyby nasze ciało potrafiło mówić” James Hamblin

Dlaczego drapanie się jest takie przyjemne? Ile trzeba spać? Czemu seks u ludzi wygląda, jak wygląda? I dlaczego nie istnieje viagra dla kobiet? Czy obcisłe spodnie mogą zabić? Czy można sobie zrobić dołeczki w policzkach? Czy naprawdę można umrzeć od wyciskania pryszcza na nosie?

James Hamblin, lekarz i dziennikarz, tłumaczy zawiłości anatomii i fizjologii, rozprawia się z popularnymi mitami dotyczącymi zdrowia i demaskuje marketingowe oszustwa firm producentów suplementów i zdrowej żywności. A wszystko to w przystępny, zabawny i wciągający sposób – w końcu odpowiada także na pytanie: „Na czym polega uzdrawiająca moc śmiechu?”.

Jeśli chcesz zrozumieć dziwne zasady działania ludzkiego ciała i poznać przyszłość medycyny, musisz przeczytać tę błyskotliwą książkę.

Nowości wydawnicze 2018

Nowości wydawnicze 2018

Siddhartha Mukherjee, autor Cesarza wszech chorób. Biografii raka

Ta książka odpowiada na wszystkie pytania związane ze zdrowiem, jakie kiedykolwiek przyszły wam do głowy – i na te, których nigdy sobie nie zadaliście, choć powinniście. Nawet jeśli nie obchodzi was wasze zdrowie, przeczytajcie, bo Hamblin pisze najśmieszniej na świecie.

Walter Isaacson, autor Steve’a Jobsa

James Hamblin od 2014 roku przygotuje dla prestiżowego pisma „The Atlantic” cykl filmów i artykułów, w których odpowiada na pytania związane ze zdrowiem. Był nominowany do Webby, prestiżowej nagrody dla twórców internetowych, magazyn „Time” zachęcał do obserwowania jego konta na Twitterze, a BuzzzFeed okrzyknęło go „najcudowniejszym lekarzem w historii”.

,,Nowa Jadłonomia, czyli roślinne przepisy z całego świata”- Marta Dymek

Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa pokazane w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!

Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty oraz rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać.

Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek pracując nad nową książką szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.

Nowości wydawnicze 2018

Nowości wydawnicze 2018

W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię.  Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.

Kapitalne przepisy śmiało przekraczające granice polskiej kuchni. Dzięki tej wciągającej książce w nowy sposób użyjecie świeżych ziół, warzyw korzeniowych i strączkowych, potem zaszalejecie i zmieszacie tradycje kulinarne ze wszystkich stron świata, aby stworzyć nowe, porywające smaki!” –Isa Chandra Moskowitz, weganka, gospodyni popularnego amerykańskiego programu „Post Punk Kitchen”, autorka licznych książek kulinarnych

Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która w każdym miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ „Zielona Rewolucja Marty Dymek”. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niekończącym się źródłem inspiracji.

,,Qmam kasze. Do ostatniego okruszka’’ – Maia Sobczak

Nowa książka autorki bloga qmam kasze

Polska odpowiedź na kulinarny, światowy trend no waste cooking

Maia Sobczak, blogerka i autorka książek od kilku lat coraz aktywniej promuje trend no waste, czyli ideę niemarnowania jedzenia, gotowania z tego, co zostanie nam z poprzednich posiłków, czarowania z różnych produktów, które w pierwszym odruchu zwykle wyrzucamy – z liści kalafiora, obierek jabłek, czerstwej bułki, czy resztki białego wina na dnie butelki. Tak gotowały nasze babcie i nasze mamy, ale wiele osób, zachłysnęło się ogromem produktów, które nas otaczają i zapomniało, że kilka ziemniaków z obiadu czy garść orzechów, może stać się podstawą pysznego posiłku.

O autorki:

Zakoleguj kawałek kalafiora z ziemniakiem z wczorajszego obiadu, dodaj im odrobiny pikanterii końcówką marynowanego pieprzu i stwórz najcudowniejszy, kosmicznie kremowy sos do pietruszkowego makaronu. Naszykuj kiszone liście kalafiora, chrupiące wspomnieniami z babcinej kuchni albo gęste od gorących uczuć kakao z kurkumą dźwięczące pamiętnym latem.

Zakochaj się na nowo, zachwyć tym, co już masz, i zobacz jak zmieni to ciebie, twoich najbliższych i przyjaciół. Kreatywna kuchnia to najprawdziwszy czad czadów i mistrz mistrzów, to jest dopiero przygoda. Przed wami moja osobista odpowiedź na kulinarny, światowy trend no waste cooking – mieliśmy go zawsze w sercach, bo tak gotowały nasze mamy i babcie. To nic nowego, tylko nareszcie nauczyliśmy się czerpać z tego potencjału siłę!”

Maia Sobczak, autorka bloga Qmamkasze – z wykształcenia psycholog, choć śmieje się pod nosem, że uprawia głównie psychologię pozytywną. Dietoterapeutka, pracuje w oparciu o najstarsze medycyny świata. Konsultantka Ajurwedy z ramienia Jiva institute w Indiach. Na co dzień tworzy zdrowe, wzmacniające ciało i umysł receptury, kusi pysznym jedzeniem, fotografuje, pisze artykuły, prowadzi warsztaty i wykłady. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, ludzi i świat. Stylizuje kulinarnie i gotuje ile wlezie – w końcu trening czyni mistrza. Uważa że szacunek, pewna doza pokory i poczucie humoru sprawiają, że świat zaczyna poruszać się z większą gracją. Napisała wraz z Grzegorzem Łapanowskim Szkołę na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny (2014), a sama dwa bestsellery: Qmam kasze, czyli powrót do korzeni (2015) oraz Przepisy na szczęście (2017).
http://qmamkasze.pl/


Polecenia:

Czas przystanąć i potraktować świat z wdzięcznością. Dzięki tej książce liście kalafiora, osad na dnie butelki po białym winie czy warzywne obierki skierują nasze myśli w stronę słońca i zmienią nas na zawsze. Otulmy się ciepłem rodzinnych opowieści Mai Sobczak, z których płynie wielopokoleniowa mądrość. Odkopmy z pamięci własne historie, w których jedzenie wykorzystane do ostatniego okruszka symbolizuje miłość. Niech ich przesłanie wędruje dalej do innych”.

Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego „KUKBUK”


„Wszechobecna (i słusznie!) moda na „zero waste” nareszcie dociera do naszych kuchni! Mądra, przepiękna i niezwykle inspirująca książka (nie tylko) kucharska, którą obdaruję wszystkie bliskie mi osoby. 🙂 Polecam całym sercem i jednocześnie dziękuję Mai za to, że wydając właśnie tę książkę, walczy o zmianę na tak wielu równoległych płaszczyznach”. 

Zofia Zborowska, aktorka, wegetarianka dążąca do bycia weganką

artykuł we współpracy z Wydawnictwem Marginesy