tempeh

Jeśli znudziło się wam tradycyjne tofu to koniecznie wypróbujcie nowy superfood, który podbija serca Europejczyków. Tempeh jest od kilku lat dostępny, a nawet produkowany w Polsce, ale dopiero teraz zyskuje na popularności. 

Tempeh to niezwykle zdrowy produkt pochodzenia sojowego, który z powodzeniem może zastąpić mięso. W swoim składzie ma ok 20% białka, które jest lekkostrawne, a jego struktura sprawia, że można go kroić, smażyć, a nawet piec. Tempeh jest produktem fermentowanym co oznacza, że uzyskuje się go przez dodanie grzyba Rhizopus oligosporus. Poprawia on strawność białka, powoduje rozpad gazotwórczych wielocukrów oraz fitynianów. Te ostatnie uniemożliwiają wchłanianie związków mineralnych przez organizm.

Tempeh jest bardzo zdrowy. Jest źródłem magnezu, wapnia, cynku, żelaza, probiotycznych mikroorganizmów, które poprawiają stan jelit i poprawiają odporność. Cechą charakterystyczną tempehu jest to, że zawiera on całe ziarna soi i jest dostępny w postaci zwartych bloków. Dlatego też można go dowolnie przetwarzać jak mięso czy tofu. W sklepach dostępny jest w postaci naturalnej, smażonej lub wędzonej dzięki czemu w szybki i łatwy sposób można zastosować go do przygotowania szybkich przekąsek.

Szybki przepis na tempeh w formie sushi-kanapki

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • przyprawa do sushi
  • tempeh
  • 1 arkusz nori
  • 1 puszka ciecierzycy
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki startej marchewki
  • ½ ogórka pokrojonego w plasterki
  • ½ awokado pokrojonego w cienkie plasterki

Ryż ugotuj a następnie dodaj przyprawę do sushi i pozostaw do wystygnięcia. Umieść pół porcji ryżu na środku płata nori. Umieść na wierzchu tempeh i następnie ułóż pozostałe składniki.  Złóż rogi nori na środku, aby utworzyć kwadrat. Całość zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 10-15 minut. Przed podaniem przekrój ostrym nożem.

tempeh

fot. /www.instagram.com/plant_proof