Już dziesiąty raz gotowałyśmy z gwiazdą – tym razem nasze zaproszenie przyjęła dziennikarka Hanna Lis, która znana jest ze swojej kulinarnej pasji. Tematem warsztatów była orientalna przygoda. A oto specjalnie dla nas przygotowane autorskie przepisy od Hani Lis. Smacznego !

Hanna Lis przepisy:

BALIJSKIE CURRY Z ANANASA

Składniki:

1 . Curry: pół dużego ananasa puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego (lub rzepakowego) 2 łodygi trawy cytrynowej

laska cynamonu 2 sztuki anyżu gwiaździstego 3 goździki 1/2 łyżeczki kurkumy 4 nasiona czarnego pieprzu łyżeczka liści curry

łyżka pasty z tamaryndowca garść listków kolendry Baziółka do przybrania.

2. Aromatyczna pasta: 4 szalotki 2 ząbki czosnku 1,5 cm kawałek imbiru  8 sztuk candlenuts ( azjatyckie orzechy dostępne w Kuchniach Świata – zamiennie mogą być orzechy macadamia lub nerkowce) 1 papryczka chilli (lub więcej w zależności czy ktoś lubi pikantnie) pół łyżeczki kolendry w proszku 2 łyżeczki startego cukru palmowego, lub trzcinowego 3 łyżki wody

  1. W blenderze zmiksuj składniki z punktu 2. na gładką pastę
  2. Rozgrzej olej i na średnim ogniu upraż delikatnie laskę cynamonu, anyż gwiaździsty i ziarna pieprzu, aż będą pachnące
  3. Dodaj lekko stłuczoną nożem trawę cytrynową, pokrojony w kostkę ananas (wytnij twardy środek) ,mleko kokosowe, kurkumę oraz liście curry,  porządnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
  5. W międzyczasie rozpuść pastę z tamaryndowca w kilku łyżkach ciepłej wody, dodaj do curry
  6. Dosól do smaku, posyp listkami kolendry.

Podawaj z ryżem jaśminowym.

Hanna Lis przepisy

VEG PULAO RICE

Składniki: 300 gr ryżu basmati 1 duża biała cebula pokrojona w cienki paski 1 pomidor 250 gr fasolki, marchewki i groszku mrożonej Hortex 4 ząbki czosnku 1,5 cm imbiru pokrojonego w paski 1 zielone chilli ( mozna wyjąc nasiona żeby złagodzić ostrość) 700 ml bulionu drobiowego z kostki prażona cebulka (gotowa) świeża kolendra Baziółka ćwiartki limonki 

Mix aromatycznych przypraw:

  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 4 ziarna pieprzu 
  • 4 goździki
  • 3 strączki zielonego kardamonu
  • 1 strączek czarnego kardamonu
  • 1 nasienie anyżu gwiazdzisty
  • pół laski cynamonu
  • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  1. W sitku płucz pod wodą ryż dotąd aż woda będzie całkowicie przezroczysta, przesyp ryż do miski, zalej wodą i mocz przez 30 minut.
  2. W moździerzu utrzyj czosnek, imbir, chilli  i ćwierć łyżeczki soli na gładką pastę. 
  3. Podgrzej na patelni ghee, dodaj mix przypraw i podsmażaj ąż uwolnią aromatyczny zapach.
  4. Dodaj cebulę i często mieszając upraż na złoto-brązowy kolor. Ma być delikatnie chrupiąca.
  5. Dodaj pastę czosnkowo-imbirową z chilli, podsmaż przez minutę, dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażaj około 3 minut.
  6. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, groszek oraz pokrojoną na kawałki fasolkę i smaż przez kolejne 3 minuty. Posól do smaku (nie przedobrzyj, bulion zawiera sól).
  7. Dodaj odcedzony ryż i smaż cały czas mieszając przez 1-2 minuty.
  8. Zmniejsz ogień do minimum, wlej 3/4 bulionu drobiowego, przykryj patelnię. Sprawdzaj co jakiś czas czy jest wystarczająco dużo płynu, w razie konieczności dolej bulionu.
  9. Gotuj pod przykryciem aż cały płyn się wchłonie 
  10. Posyp ryż  prażoną cebulką i listkami kolendry Baziółka, serwuj z ćwiartkami cytryny lub limonki.

Ewa Szabatin

Hanna Lis przepisy

 MURGH MAKHANI (BUTTTER CHICKEN)

MARYNATA DO KURCZAKA:

800 gr. piersi z kurczaka 4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego Krasnystaw po łyżeczce: garam masala, kolendry w proszku, kurkumy, proszku z kaszmirskiego chilli, kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku starty 1-cm kawałek imbiru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki ghee lub roztopionego masła

1.W misce mieszaj jogurt z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, imbirem oraz  przyprawami i sokiem z cytryny.

2.Umieść w marynacie kurczaka pokrojonego w niezbyt grubą kostkę, lub paski.

Marynuj co najmniej przez 30 minut, optymalnie odstaw na noc do lodówki.

W tym czasie przyrządzamy sos: 

600 gr. pomidorów pokrojonych w ćwiartki czubata łyżka koncentratu pomidorowego laska cynamonu łyżka garam masala po łyżeczce kaszmirskiego chilli w proszku, kolendry w proszku i kurkumy 4 goździki 5 ziaren zielonego kardamonu pokrojone w paski zielone chilli (lub więcej, wedle smaku, jeśli ma nie być za ostro usunąć nasiona, ja zostawiam) łyżeczka suszonych liści mehti 4 łyżki ghee lub oleju  3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę półtora cm startego korzenia imbiru jedna duza cebula pokrojona w paski 13 orzechów nerkowca namoczonych w ciepłym mleku (mleko powinno je przykrywać) łyżka miodu 200 gr masła szklanka śmietany kremówki Krasnystaw

  1. Na dwóch łyżkach ghee podsmaż składniki od punktu 3. do 9. Kilka minut powinno wystarczyć.
  2. Kiedy przyprawy na patelni zaczną wydzielać aromat, dodaj czosnek, imbir i cebulę, podsmażaj aż się zeszklą i lekko zarumienią. 
  3. Dodaj pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, namoczone orzechy nerkowca i 100 ml gorącej wody. Posól do smaku. Mieszając gotuj aż pomidory będą miękkie i rozpadające się. 
  4. Wyjmij laskę cynamonu i zblenduj sos na gładką masę, przelej do miski, odstaw.
  5. Podgrzej  pozostałe 2 łyżki ghee/ olej na patelni i po kolei wykładaj na nią kawałki kurczaka, uważając by do siebie zbyt gęsto nie przywierały (niewykluczone, że trzeba będzie smażyć w kilku turach. Chodzi o to, by na patelnię nie dostało się zbytu dużo jogurtu, bo kurczak nam się udusi zamiast usmażyć). Kiedy kurczak będzie usmażony na złoty kolor , zdejmij z patelni i przełóż do miski.
  6. Rozgrzej 100 gr masła na patelni, kiedy zacznie się pienić dodaj zmiksowaną masę pomidorową, miód oraz liście mehti i  gotuj 10-15 minut, aż sos zgęstnieje a masło zacznie nieco oddzielać się od masy pomidorowej.
  7. Dodaj połowę śmietanki, gotuj przez 2 minuty.
  8. Polej niedbale potrawę wstążkami pozostałej śmietany i posyp świeżą kolendrą Baziółka. 

Podawaj z ryżem basmati ugotowanym w osolonej wodzie z dodatkiem 3 liści laurowych. 

Hanna Lis przepisy

 MEE GORENG 

  MAKARON:

250 gr. makaronu mee olej do smażenia 3 szalotki 3 ząbki czosnku 1 kapusta bok choy pół marchewki 100 gr. zielonej fasolki mrożonej Hortex 200 gr. tofu duża garść kiełków sojowych 2 dymki 4 ćwiartki limonki prażona cebulka 16 krewetek black tiger 4 jajka

  PIKLOWANE CHILLI:

  • 10 papryczek chilli zielonych i czerwonych 
  • 400 ml wody (tyle, żeby przykryła papryczki)
  • łyżka soli
  • pół łyżki cukru
  • 250 ml octu ryżowego
  1. Zmiażdż papryki w ręku, odkrój koncówki, masując pozbaw je części ziaren ( żeby pozbawić je nieco ostrości) . Pokrój papryczki w paseczki , włóż do miski i zalej je gorącą wodą.
  2. Po pół minucie, cedzakiem wyjmij papryczki (znów pozbędziesz się części ziaren), przełóż do innej miski, dodaj sól, cukier, ocet, dobrze wymieszaj. Przełóż do słoika, zakręć i odstaw na noc do lodówki. 

 SOS:

  1. 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  2. 4 łyżki ketjap manis ( słodki sos sojowy)
  3. 2 łyżki sosu ostrygowego
  4. -1 łyżka ketchupu
  5. 1 łyżeczka sambal oelek

1. Połącz składniki sosu w miseczce, odstaw.

2. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju kokosowego.

3. Wrzuć na patelnie pokrojone w kostkę tofu, smaż aż będzie złociste i chrupiące z wierzchu (ok.8 minut), przełóż do miseczki, odstaw.

4. Ugotuj makaron wedle instrukcji, przelej zimną wodą, odstaw. 

5. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wrzuć  posiekany drobno 1 ząbek czosnku oraz krewetki. Smaż 1-2 minuty z każdej strony, aż krewetki będą różowe, przełóż do miseczki,  odstaw. 

6. Uzupełnij olej na patelni, rozgrzej. Zeszklij pokrojone w drobną kosteczkę szalotki oraz czosnek – 1 minuta. Dodaj marchewkę pokrojoną w drobne słupki, oraz zieloną fasolkę. Podsmażaj 2 minuty. Dodaj bok choy (biała cześć pokrojona na paseczki, liście na duże wstążki).

7. W tym czasie, na drugiej patelni na dość głębokim tłuszczu (2-3 cm) usmaż jajka. Wyjmij, odsącz na ręczniku papierowym).

8. Do patelni z warzywami  dodaj usmażone uprzednio tofu oraz krewetki i kiełki soi. Polej sosem, podsmażaj cały czas mieszając aż wszystko będzie dokładnie pokryte sosem, a makaron tu i ówdzie lekko chrupki.

9. Wyłóż na talerze, na każdej porcji połóż smażone jajko, posyp dymką, prażoną cebulą i marynowanym chilli. Udekoruj każdą  porcję ćwiartką lemonki. 

 

Hanna Lis przepisy

 

Magda Antosiewicz

Hanna Lis i Leszek Stanek na Warsztatach z Gwiazdą

SMACZNEGO !

PODZIĘKOWANIA DLA PARTNERÓW:

COOK STORY BY SAMSUNG ORIENTANA HORTEX KRASNYSTAW BAZIÓŁKA BY DZIUBEKA KLAREKO