Tarta to jedno z ciast, które z powodzeniem podbija nasze podniebienia.

Pozostaje pytanie: tarta na słodko, czy słono? Mamy dla Was przepis autorstwa Ady Smolicz, która wyczarowuje dla nas niesamowite potrawy.

Składniki na spód

– 3 opakowania ciasteczek Grano’S (szpinak i oliwka)

-2 łyżki rozpuszczonego masła

-3 łyżki mąki

-jajko

Tarta z Grano' S szpinak i oliwka

Tarta z Grano’ S szpinak i oliwka

Wszystko zmiksować i chłodzić w lodówce w czasie przygotowania nadzienia.

Masa jajeczna

-3 żółtka

– 2 jajka

– 100 ml mleka

-100 g serka mascarpone

-sól wedle uznania

Wszystkie składniki mieszamy.

Dodatkowo

-ser pleśniowy

-gruszka

-rukola

Przygotowanie

Dno i około 3-4 cm wzwyż boków blaszki wyłożyć masą na spód. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy 10 min w 180 stopniach. Następnie układamy na spodzie na zmianę gruszkę i ser pleśniowy. Całość zalewamy masą jajeczną i dalej pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

artykuł powstał we współpracy z marką Granos

Chcesz wygrać nagrodę od firmy Granos? Kliknij tutaj

O firmie Granos

Na co dzień zajmuje się produkcją innowacyjnych przekąsek, których głównym składnikiem jest kasza gryczana. Stąd też pomysł na nazwę zaczerpniętą z języka włoskiego „grano saraceno” – kasza gryczana
 
Zdrowy styl życia to motyw przewodni działalności firmy, której owocem są produkty z serii GRANO’S . Stanowią zdrową alternatywę popularnych chipsów czy paluszków, gotowych do pochrupania w domu, przed telewizorem, w pracy, w szkole czy po treningu.