Poniedziałek zaczęliśmy zdrowo i aktywnie! Portal Allaboutlife.pl był współorganizatorem wydarzenia dla mediów i blogerów – warsztatów treningowych z Kasią Dziurską i Emilianem Gankowskim. Specjalnie na ten dzień przygotowane zostały fit przepisy:)

Zdrowy catering w trakcie treningu to pyszne sałatki i sosy. Na bazie produktów Krasnystaw, Lazur i paluszków krabowych Surimi od Vici. Samo zobaczcie.

Sałatka z PALUSZKÓW SURIMI od Vici

Paluszki są niskokaloryczne i nie zawierają cholesterolu i z powodzeniem mogą zastąpić rybę czy mięso i są gotową przekąską. Wszystkie fit przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

2 szt. awokado

1 mały ogórek świeży

1 papryczka chilli

1 małe mango

8 pomidorków koktajlowych

natka pietruszki do dekoracji

4 paluszki SURIMI od Vici

Przygotowanie:

Awokado dzielimy na połówki, odrobinę miąższu wyjmujemy łyżeczką, kroimy na kawałki i mieszamy z pozostałymi, pokrojonymi cienko składnikami.
Całość z powrotem umieszczamy w połówkach owocu, a na wierzch kładziemy PALUSZKI SURIMI od Vici.

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cytryna

2 limonki

łyżeczka musztardy

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

Składniki sosu mieszamy i polewamy wcześniej przyrządzone awokado.

Fit przepisy

Fit przepisy

Sałatka z rukoli, winogron i serem pleśniowym Lazur

1 opakowanie rukoli

1 ser pleśniowy Lazur

1 mozarella

kiść zielonych winogron (nieduża)

garść orzechów włoskich

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rukolę układamy na sporym półmisku, kroimy ser pleśniowy oraz mozarellę. Dodajemy winogrona, a całość posypujemy orzechami. Solimy i pieprzymy.
Dla lepszego efektu możemy dodać kilka pomidorków koktajlowych.

Sos:

5 łyżek oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

sok z jednej cytryny

łyżeczka musztardy

Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sałatkę.

Pasta z sera pleśniowego Lazur i jogurtu Krasnystaw na bagietce

Składniki:

2 szt. świeżej bagietki

ser pleśniowy Lazur

4 szt. ogórków konserwowych

1 szt. jogurtu Krasnystaw

1 szt. awokado

4 łyżki prażonych pestek słonecznika

1 papryczka chilli

2 plasterki łososia wędzonego

natka pietruszki lub koperek do dekoracji

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę, dodajemy drobno posiekane ogórki konserwowe, łososia, awokado, posiekaną papryczkę chilli, uprażone pestki słonecznika i zalewamy jogurtem Krasnystaw. Całość rozdrabniamy widelcem
i układamy na wcześniej pokrojonej pod skosem bagietce. Ozdabiamy natką pietruszki lub koperkiem.

 

Carpaccio z buraka i sera Lazur oraz jogurtu Krasnystaw

Składniki:

1 opakowanie rukoli

1 paczka ugotowanych buraków

1 ser lazur

1 szczypiorek

prażone pestki z dyni

natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

Rukolę wkładamy do salaterki. Buraki, ser pleśniowy Lazur oraz szczypiorek kroimy w drobną kostkę i dokładamy do rukoli. Podprażamy pestki z dyni
i dekorujemy nimi sałatkę.

Sos:

1 jogurt Krasnystaw

sok z 1 cytryny

2 ząbki czosnku

szczypta soli, szczypta pieprzu

koperek

Składniki sosu mieszamy i polewamy nimi przygotowaną sałatkę.

Sałatka z awokado, selerem naciowym oraz PALUSZKAMI SURIMI od Vici

Składniki:

1 szt. awokado

5 łodyg selera naciowego

paczka paluszków Surimi od Vici

4 ząbki czosnku

koperek

1 cytryna

sól i pieprz do smaku

ananas

jogurt Krasnystaw

Przygotowanie:

Awokado, paluszki SURIMI od Vici oraz ananasa kroimy w kostkę, a seler naciowy w talarki. Mieszamy ze soba i polewamy dedykowanym sosem.

Sos:

jogurt naturalny Krasnystaw

4 ząbki czosnku

koperek

cytryna

sól, pieprz do smaku

Składniki pokrojone w kostkę polewamy sosem.