pigwa

Pigwa to owoc bogaty w witaminy i minerały korzystnie wpływające na funkcjonowanie organizmu z okresie jesienno-zimowym. Wprowadzenie pigwy do codziennej diety może uchronić przez przeziębieniem czy zachorowaniem na cięższe infekcje.

Pigwa jest owocem, który można uprawiać w przydomowym ogródku. Traktowana jest często jako element dekoracyjny. Tymczasem jest ona bogata jest w witaminy i składniki mineralne, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy człowieka. Warto podkreślić, że owoców pigwy nie można spożywać na surowo. Są one bardzo twarde i kwaśne, ale świetnie nadają się jako składnik dżemów, konfitur, soków, syropów czy nalewek.

Pigwa zawiera dużą ilość witaminy C wzmacniającej układ odpornościowy. Poza tym w pigwie znajdują się witaminy z grupy B, związki mineralne jak wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Są one niezbędne w naturalne obronie organizmu przed infekcjami. Świetnie sprawdza się jako składnik soków z dodatkiem miodu i podawana może być w leczeniu suchego kaszlu, przeziębieniu, grypie czy jesiennym przesileniu.

Owoce i nasiona pigwy pobudzają trawienie i przyspieszają przemianę materii. Dlatego może być ona świetnym składnikiem diety odchudzającej. Pestki pigwy wpływają na poprawę apetytu. Można z nich przygotować nalewkę lub wyciąg, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty.

Sok z pigwy na przeziębienie

Składniki:

  • 1 kilogram owoców pigwy
  • 1/2 kilograma cukru

Owoce pigwy umyj i każdy owoc przekrój na 4 części. Wydrąż pestki i pokrój owoce na cienkie plasterki. Układaj je warstwami w słoiku, a każdą warstwę przesyp cukrem. Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Codziennie mieszaj zawartość. Wytworzony syrop przelej do mniejszego słoiczka i pasteryzuj go przez 10 minut. Po tym czasie syrop jest gotowy do picia. Można dodać go do wody lub herbaty, wzbogacić łyżeczką miodu i pyszny napój przeciwko przeziębieniu będzie gotowy!