W dniach 22 i 23 września, mieszkańcy Kozienic, blogerzy oraz zaproszeni goście spotkali się na niecodziennym wydarzeniu prowadzonym przez Ewę Szabatin. Jak się domyślacie podczas wydarzenia nie zabrakło dobrego jedzenia, w tym wspaniałych warsztatów kulinarnych, ciekawych rozmów, a nawet jogi. Organizatorem tego niecodziennego wydarzenia było Kozienickie Centrum Rekreacji i Sportu wraz z portalem Allaboutlife.pl
Spotkanie rozpoczął wykład motywacyjny Ewy Szabatin w Pensjonacie KCRiS, w którym opowiedziała o tańcu, zdrowym odżywianiu i przemianie jaka dokonała się w jej życiu. Nawiązała również do czasów uczestnictwa w programie „Taniec z Gwiazdami”. Były oczywiście też autografy ?
Potem wszyscy wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Zabawa i wspólne gotowanie. Wśród produktów nie zabrakło znanych i cenionych marek: Lazur, Krasnystaw, Eska Agro, Mosso Impresje, OCTIM, TADAR.PL, Grano’s i Laser Clinic.
Na wszystkich uczestników czekały zestawy kosmetyczne marki Gehwol Polska, która jest ekspertem w pielęgnacji stóp.
Na ten dzień Ewa Szabatin przygotowała swoje autorskie przepisy, które z przyjemnością Wam publikujemy.
Owsianka gryczana – ESKA AGRO z jogurtem naturalnym oraz duszonymi śliwkami
Składniki:
- Płatki gryczane błyskawiczne Eska Agro
- Śliwki ( dojrzałe )
- Cynamon
- Jogurt naturalny Krasnystaw
- Syrop klonowy
- Gorąca woda
- Płatki migdałowe
Przygotowanie:
Zalewamy płatki gryczane wrzątkiem, czekamy 5 min. W garnku podduszamy pokrojone drobno śliwki z cynamonem oraz syropem klonowym. Przekładamy płatki do miseczek, nakładamy gorące śliwki i na koniec dodajemy jogurt naturalny zamiast śmietany. Wszystko posypujemy płatkami migdałowymi.
Tortilla wege z sosem sezamowym – Mosso Impresje oraz serem pleśniowym – Lazur
Składniki:
- Tortille
- Czosnek
- Papryka czerwona
- Papryka zielona
- Papryka żółta
- Młoda cukinia
- Czerwona cebula
- Pomidorki koktajlowe
- Ser pleśniowy – Lazur
- Roszponka
- Pieprz czarny do smaku
- Olej rzepakowy lub masło klarowane
- Sos sezamowy Mosso Impresje
Przygotowanie:
Na patelni z olejem rzepakowym podduszamy pokrojone w paski wszystkie warzywa (oprócz roszponki) i dolewamy troszkę wody. Gdy warzywa będą gotowe posypujemy je pokruszonym serem pleśniowym, a na drugiej czystej i suchej patelni podsmażamy delikatnie tortille. Warzywa z serem układamy na tortilli, polewamy sosem sezamowym i zawijamy.
Koreczki krabowe z sosem wasabi – MOSSO Impresje
Składniki:
- Paluszki krabowe
- Pomidorki koktajlowe
- Mini mozzarella
- Oliwki czarne bez pestek
- Świeża bazylia
- Patyczki do koreczków
- Sól
- Pieprz
- Sos wasabi od Mosso Impresje
Przygotowanie:
Paluszki krabowe przeciąć na cztery równe części, pomidorki umyć, a mozzarellę i oliwki odsączyć z płynu. Nadziewać na patyczki do koreczków na przemian: oliwka, mozzarella, pomidorek i paluszek krabowy. Pomiędzy mozzarellą i oliwką umieścić listek, bądź dwa świeżej bazylii. Tak przygotowane koreczki maczać w sosie wasabi.
STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ ESKA- SEREM LAZUR- SZPINAKIEM oraz SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej – ESKA
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 4 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonego oregano
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść szpinaku
- 80 g sera Lazur
Przygotowanie:
Ugotować kaszę gryczaną, wyłożyć na większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Na patelni delikatnie podsmażyć pestki słonecznika, następnie wlać olej rzepakowy i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek, lekko zrumienić.
Dodać kaszę gryczaną oraz suszone oregano i smażyć, co chwilę mieszać przez ok. 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Dodać pokrojone suszone pomidory oraz natkę pietruszki i smażyć przez 1 minutę.Dodać opłukany, osuszony szpinak i mieszać podgrzewając aż szpinak zmięknie. Odstawić z ognia i posypać serem.
Tartinki gryczane – Grano’s z bananem i masłem orzechowym
Tartinki czekolada surowa – Grano’s smarujemy niewielką ilością masła orzechowego, kładziemy pokrojonego banana i jedną malinę.
Tartinki szpinak i oliwka – smarujemy hummusem i kładziemy oliwkę.
Hummus z suszonymi pomidorami
Do przygotowania hummusu są potrzebne:
- 1 słoik cieciorki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tahini ( pasta sezamowa )
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju
- 1⁄4 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
- 1⁄4 szklanki wody
- sok z 1⁄2 cytryny
Wszystkie składniki wrzuć do blendera. Do miseczki przełóż gotowy hummus i gotowe.
Sałatka z dressingiem z musztardy francuskiej i octu jabłkowego – OCTIM oraz sera Lazur
Składniki:
- Sałata lodowa 1 duża główka
- roszponka 1 op.
- kiełki słonecznika 1 op.
- melon miodowy lub każdy inny dojrzały 1 szt
- ser pleśniowy 25 dkg- Lazur
- orzechy włoskie 20 dkg
- musztarda francuska z całej gorczycy 1 słoik – Octim
- miód 2 łyżki
- oliwa pół szklanki
- Ocet jabłkowy – Octim
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Musztardę wymieszaj z octem i miodem. Cały czas mieszając dodawaj oliwę. Przypraw do smaku. Roszponkę i sałatę lodową opłucz i osusz. Liście sałaty porwij na drobniejsze kawałki. Wymieszaj delikatnie sałaty z sosem. Dodaj pokrojonego na małe kostki melona, ser pleśniowy, kiełki słonecznika. Posyp podprażonymi orzechami.
To nie był koniec atrakcji dla mieszkańców kozieniczan. Niedziela dla uczestników spotkania z Ewą zaczęła się aktywnie. W nowo otwartej Sali Fitness znajdującej się na terenie pływalni należącej do Kozienickiego Centrum Rekreacji i Sportu – Ewa poprowadziła zajęcia z jogi dance, które jest połączeniem tradycyjnej jogi z elementami tańca. W trakcie ćwiczeń Szabatin pokazała kilkanaście podstawowych pozycji, które każdy będzie mógł powtarzać samemu w domu.
Na koniec na wszystkich czekała niespodzianka. Pojawił się Rafał Maserak. Zaraził on wszystkich swoją pozytywną energią. Autografom i zdjęciom nie było końca.