Kuchnia, Życie

Warsztaty motywacyjne w Kozienicach z Ewą Szabatin

W dniach 22 i 23 września, mieszkańcy Kozienic, blogerzy oraz zaproszeni goście spotkali się na niecodziennym wydarzeniu prowadzonym przez  Ewę Szabatin. Jak się domyślacie podczas wydarzenia nie zabrakło dobrego jedzenia, w tym wspaniałych warsztatów kulinarnych, ciekawych rozmów, a nawet jogi. Organizatorem tego niecodziennego wydarzenia było Kozienickie Centrum Rekreacji i Sportu wraz z portalem Allaboutlife.pl

Spotkanie rozpoczął wykład motywacyjny Ewy Szabatin w Pensjonacie KCRiS, w którym opowiedziała o tańcu, zdrowym odżywianiu i przemianie jaka dokonała się w jej życiu. Nawiązała również do czasów uczestnictwa w programie „Taniec z Gwiazdami”. Były oczywiście też autografy 🙂

Potem wszyscy wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Zabawa i wspólne gotowanie. Wśród produktów nie zabrakło znanych i cenionych marek: Lazur, Krasnystaw, Eska Agro, Mosso Impresje, OCTIM, TADAR.PL, Grano’s i Laser Clinic.

Na wszystkich uczestników czekały zestawy kosmetyczne marki Gehwol Polska, która jest ekspertem w pielęgnacji stóp.

Na ten dzień Ewa Szabatin przygotowała swoje autorskie przepisy, które z przyjemnością Wam publikujemy.

Owsianka gryczana – ESKA AGRO z jogurtem naturalnym oraz duszonymi śliwkami

Składniki:

  • Płatki gryczane błyskawiczne Eska Agro
  • Śliwki ( dojrzałe )
  • Cynamon
  • Jogurt naturalny Krasnystaw
  • Syrop klonowy
  • Gorąca woda
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie:

Zalewamy płatki gryczane wrzątkiem, czekamy 5 min. W garnku podduszamy pokrojone drobno śliwki z cynamonem oraz syropem klonowym. Przekładamy płatki do miseczek, nakładamy gorące śliwki i na koniec dodajemy jogurt naturalny zamiast śmietany. Wszystko posypujemy płatkami migdałowymi.

Tortilla wege z sosem sezamowym – Mosso Impresje oraz serem pleśniowym – Lazur

Składniki:

  • Tortille
  • Czosnek
  • Papryka czerwona
  • Papryka zielona
  • Papryka żółta
  • Młoda cukinia
  • Czerwona cebula
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ser pleśniowy – Lazur
  • Roszponka
  • Pieprz czarny do smaku
  • Olej rzepakowy lub masło klarowane
  • Sos sezamowy Mosso Impresje

Przygotowanie:

Na patelni z olejem rzepakowym podduszamy pokrojone w paski wszystkie warzywa (oprócz roszponki) i dolewamy troszkę wody. Gdy warzywa będą gotowe posypujemy je pokruszonym serem pleśniowym, a na drugiej czystej i suchej patelni podsmażamy delikatnie tortille. Warzywa z serem układamy na tortilli, polewamy sosem sezamowym i zawijamy.

Koreczki krabowe z sosem wasabi – MOSSO Impresje

Składniki:

  • Paluszki krabowe
  • Pomidorki koktajlowe
  • Mini mozzarella
  • Oliwki czarne bez pestek
  • Świeża bazylia
  • Patyczki do koreczków
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos wasabi od Mosso Impresje

Przygotowanie:

Paluszki krabowe przeciąć na cztery równe części, pomidorki umyć, a mozzarellę i oliwki odsączyć z płynu. Nadziewać na patyczki do koreczków na przemian: oliwka, mozzarella, pomidorek i paluszek krabowy. Pomiędzy mozzarellą i oliwką umieścić listek, bądź dwa świeżej bazylii. Tak przygotowane koreczki maczać w sosie wasabi.

STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ ESKA- SEREM LAZUR- SZPINAKIEM oraz SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej – ESKA
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 4 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść szpinaku
  • 80 g sera Lazur

Przygotowanie:

Ugotować kaszę gryczaną, wyłożyć na większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Na patelni delikatnie podsmażyć pestki słonecznika, następnie wlać olej rzepakowy i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek, lekko zrumienić.

Dodać kaszę gryczaną oraz suszone oregano i smażyć, co chwilę mieszać przez ok. 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.

Dodać pokrojone suszone pomidory oraz natkę pietruszki i smażyć przez 1 minutę.Dodać opłukany, osuszony szpinak i mieszać podgrzewając aż szpinak zmięknie. Odstawić z ognia i posypać serem.

Tartinki gryczane – Grano’s z bananem i masłem orzechowym

Tartinki czekolada surowa – Grano’s smarujemy niewielką ilością masła orzechowego, kładziemy pokrojonego banana i jedną malinę.

Tartinki szpinak i oliwka – smarujemy hummusem i kładziemy oliwkę.

Hummus z suszonymi pomidorami

Do przygotowania hummusu są potrzebne:

  • 1 słoik cieciorki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tahini ( pasta sezamowa )
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju
  • 1⁄4 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1⁄4 szklanki wody
  • sok z 1⁄2 cytryny

Wszystkie składniki wrzuć do blendera. Do miseczki przełóż gotowy hummus i gotowe.

Sałatka z dressingiem z musztardy francuskiej i octu jabłkowego – OCTIM oraz sera Lazur

Składniki:

  • Sałata lodowa 1 duża główka
  • roszponka 1 op.
  • kiełki słonecznika 1 op.
  • melon miodowy lub każdy inny dojrzały 1 szt
  • ser pleśniowy 25 dkg- Lazur
  • orzechy włoskie 20 dkg
  • musztarda francuska z całej gorczycy 1 słoik – Octim
  • miód 2 łyżki
  • oliwa pół szklanki
  • Ocet jabłkowy – Octim
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Musztardę wymieszaj z octem i miodem. Cały czas mieszając dodawaj oliwę. Przypraw do smaku. Roszponkę i sałatę lodową opłucz i osusz. Liście sałaty porwij na drobniejsze kawałki. Wymieszaj delikatnie sałaty z sosem. Dodaj pokrojonego na małe kostki melona, ser pleśniowy, kiełki słonecznika. Posyp podprażonymi orzechami.

 

To nie był koniec atrakcji dla mieszkańców kozieniczan. Niedziela dla uczestników spotkania z Ewą zaczęła się aktywnie. W nowo otwartej Sali Fitness znajdującej się na terenie pływalni należącej do Kozienickiego Centrum Rekreacji i Sportu – Ewa poprowadziła zajęcia z jogi dance, które jest połączeniem tradycyjnej jogi z elementami tańca. W trakcie ćwiczeń Szabatin pokazała kilkanaście podstawowych pozycji, które każdy będzie mógł powtarzać samemu w domu.

Na koniec na wszystkich czekała niespodzianka. Pojawił się Rafał Maserak. Zaraził on wszystkich swoją pozytywną energią. Autografom i zdjęciom nie było końca.

 

Redakcja
O mnie
Twój świat rekomendacji, inspiracji, niebanalnych koncepcji, kreatywnych i intrygujących pomysłów, ciekawych relacji, pięknych osobowości i wyselekcjonowanych produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close