Uwielbiamy eksperymenty i nowości w kuchni. Niedawno pisaliśmy o chlebie z kaszy gryczanej, dzisiaj mamy dla Was latte z buraka. Warto je pić z samego rana, ponieważ wspomaga przemianę materii i dostarcza mnóstwo składników odżywczych. To nowy hit Instagrama.
Przygotowanie jest banalne, jeśli masz blender lub wyciskarkę. My używamy wyciskarki firmy HUROM, która mieli wszystko bardzo dokładnie i radzi sobie dosłownie ze wszystkim.
Potrzebujemy:
- 2 buraki
- mleko może być np. kokosowe (w tym przepisie podajemy proporcję na 1 szklankę mleka)
- miód
- cynamon KOTANYI
Wyciskamy sok z buraków, a następnie mieszamy wszystkie składniki. Mleko powinno być ciepłe.
Możemy skorzystać również z przepisu nr 2
Potrzebujemy:
- 2 buraki
- woda klonowa lub kokosowa
- migdały
- miód
- cynamon KOTANYI
Buraka wkładamy w folii aluminiowej do piekarnika na 180 stopni i pieczemy, aż będzie miękki. Następnie wrzucamy do wyciskarki i wyciskamy z niego sok. W tym samym czasie do osobnej miski wrzucamy migdały i wlewamy wodę klonową, by otrzymać w ten sposób mleko. Po połączeniu wszystkich składników, odlewamy pół szklanki, a do reszty wlewamy sok z buraka, miód, cynamon i mieszamy. Zapytacie dlaczego odlaliśmy pół szklanki mleka? Odpowiedź jest prosta, żeby je spienić i dodać na wierzch naszego latte 🙂