Od 1,5 tygodnia jesteśmy na diecie warzywno- owocowej dr. Dąbrowskiej. Dla niewtajemniczonych jest to post, który zakłada minimalny okres 2 tygodni. W tym czasie jemy warzywa, niektóre owoce ( grejpfrut, kiwi, jabłko), pijemy dużo naturalnych soków oraz podjadamy kiszonki… Przyznajemy, że specjalnie się do tej diety nie przygotowywaliśmy. Myśleliśmy- będzie trudno…..bo cały czas w kółko będziemy jeść to samo. Na szczęście okazało się, że dieta jest całkiem przyjemna i uczy zdrowych nawyków. Dzisiaj przedstawimy Wam kilka zdrowych przekąsek, które są naprawdę pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Talarki z cukinii
1 mała cukinia, przyprawy ja używam KOTANYI w zależności jaki mamy nastrój?, kilka kropel oliwy z oliwek. Przykładowo: mieszanka pikantna z pieprzem, sól z imbirem i trawa cytrynową, którą stosujemy zamiennie z solą z chilli i czosnkiem. Cukinię kroimy w talarki średniej grubości, wykładamy na foremkę do babki wyłożoną folią aluminiową, z wierzchu przyprawiamy. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni, na około 25 minut. Zajadamy się całą rodziną! Do smaku można dodać oczywiście jakiś sos, też pyszne…
Frytki z marchewki
Uwierzcie smakują o wiele lepiej niż frytki z ziemniaków. Co potrzebujemy? Oczywiście marchewki, które kroimy w cienkie, ale nie za cienkie słupki. Podlewamy oliwą z oliwką, ale nie skromnie? i dodajemy tyle ziół, ile tylko chcecie. Wstawiamy do piekarnika na około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Polecamy dołożyć sos i uprzedzamy- zaopatrzcie się w dużą ilość marchwi, frytki schodzą błyskawicznie?
Frytki z pietruszki
Kroimy korzeń pietruszki, posypujemy przyprawami w tym wypadku używam ziół włoskich. Lekko kropimy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na czas około 20- 25 minut w temperaturze 200 stopni.