Lista składników na 4 porcje:
4 skoki (uda) z królika
2 cebulki szalotki
4 ząbki czosnku
125 ml białego wytrawnego wina
300 ml śmietanki 30%
250 ml wody
½ łyżeczki miodu
70 g masła
2 łyżki siekanego świeżego majeranku
1 gałązka estragonu
Świeżo mielony pieprz
Kawałek korzenia chrzanu
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię groszkową, przysmażamy udka na złoty kolor, dodajemy posiekane w drobniutką kostkę szalotki, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach, gałązkę estragonu i podlewamy białym wytrawnym winem, gdy większość płynu odparuje dodajemy śmietanę i wodę, płyn powinien sięgać do połowy wysokości mięsa, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu do miękkości ( ok. 30 min), doprawiamy miodem, wyłączmy źródło energii, dodajemy kawałeczki zimnego masła, majeranek, pieprz i doprawiamy świeżo startym chrzanem do smaku.
Dawid Budzich, Ambasador marki Philipiak Milano