Czasem bywa tak, że wystarczy pierwszy kęs. Pierwszy mały kawałeczek włożony do ust i już jesteśmy w pełni zdobyci i wiemy, rozumiemy, że to jest to, na co czekaliśmy przez wiele, wiele miesięcy. Być może ten smak nasuwa nam wspomnienia z dzieciństwa. Być może kojarzy nam się z naszą pierwszą miłością. Albo inaczej – jest tak nowy i zaskakujący, że cieszymy się odkrywczym doznaniem. Każdy ma swoje typy. My podajemy pięć produktów, które można pokochać pierwszą miłością.
Ogórki kiszone z Galvitu
Galvit to mała podkarpacka wytwórnia, prowadzona rodzinnie przez Wandę i Tadeusza Szczepaników oraz ich dzieci. Wszystkie owoce i warzywa na bazie których wytwarzane są produkty pochodzą z ich ekologicznego gospodarstwa. Te ogórki są kiszone tradycyjnym wiejskim sposobem. Wzbogacono je dodatkiem ekologicznego czosnku, chrzanu, marchewki i kopru. Są boskie! Czasem nasze babcie robiły takie. Nie za miękkie, nie za twarde. Nie za kwaśne. Pachną ogrodem. Nie ma na rynku porównywalnie dobrych ogórasków.
Wołowina w jarmużu
Podobno wołowinę należy smażyć na maśle. Jest to pogląd dość wywrotowy, ponieważ masło nadaje się raczej, zawsze nas tak uczono, do krótkiego smażenia, np. jajecznicy lub ryby. Do smażenia mięs pozostawał zaś smalec lub oleje. Tymczasem, jeżeli usmażymy wołowinę na maśle, pięknie zamknie nam ono włókna w mięsie, dzięki czemu zachowa ono więcej smaku i wartości odżywczych. Do tego jarmuż, odrobina miodu i cytryny…
Sycylijskie owoce
Sprowadzane do polski przez niektóre kooperatywy zdrowego jedzenia. Są, podobnie jak nasze niepryskane ekojabłka, wolne od wszelkich skażeń. Można w nich dopatrzeć się czasem plamek albo robaczków. Nie wiem jak wy, ale my bardziej ufamy takim owocom. A poza tym ten smak pomarańczy czy cytryn dojrzewających w sycylijskim słońcu – spora dawka słodyczy i aromatu. Polecamy odmiany Tarocco i Nevil. Te pierwsze świetnie nadają się na soki.
Owcze sery
Są delikatniejsze niż krowie, występują z efektownymi dodatkami, takimi jak kozieradka, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi czy na słodko – dzika róża. Mają niebagatelne właściwości prozdrowotne, polecane są tez we wszystkich dietach, które maja pomóc odbudować organizm na przykład po ciężkiej chorobie.
Żurawina
Na tegoroczną musimy jeszcze poczekać. Otóż bowiem te nasze polskie jagody goi należy zbierać w październiku, podczas pierwszych przymrozków. Żurawina może być ta dziko rosnąca w lesie albo uprawiana w ogrodach. Ma mnóstwo witaminy C, doskonale nadaje się na przetwory, soki i jako dodatek do konwencjonalnych mięs.