Szparagi to warzywo cenione za walory smakowe oraz lekkostrawność. Mają dużą ilość witamin w tym są źródłem kwasu foliowego i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają! W 100 gramach zawierają tylko 18 kalorii!
Szparagi występują w dwóch odmianach: zielonej i białej. Zielone są intensywniejsze w smaku a białe bardziej łagodne. Szparagi wystarczy umyć, odłamać twarde końce i obrać obieraczką. Młode i niezbyt grube nie wymagają nawet obierania.
Szparagi należy krótko gotować, piec lub grillować dla uzyskania ich odpowiedniej kruchości. Powinny być chrupiące i jędrne, al dente. Jeśli będą gotowane za długo, staną się miękkie i włókniste. Szparagi wystarczy ugotować w lekko osolonej wodzie ok 3 minuty lub grillować posmarowane oliwą na patelni grillowej. Można je zapiec w piekarniku posypane solą, pieprzem i oliwą. Szparagi można tez jeść na surowo!
Ugotowane szparagi można dodać ć do sałatek, makaronów, jajek sadzonych czy omletów. Pyszne są też zupy szparagowe. Zielone szparagi są też świetnym dodatkiem do wielu dań głównych z mięsa lub ryby.