Scones to brytyjskie ciastka, które coraz częściej pojawiają się na popularnych blogach kulinarnych. Jako, że lubimy nowości, to i my przygotowałyśmy dla Was przepis.
Scones mogą być podawane w różnych wersjach: na słodko i słono. Nasza dobra rada, najlepiej smakują w dniu upieczenia. Zatem, jeśli macie przepis na ich zrobienie w ilości kilkunastu- na 1 dzień.. to… mierzcie siły na zamiary. Lepiej bowiem odstawić część ciasta do lodówki i piec np. kolejnego dnia.
My zrobiłyśmy je na słono…
Przepis na około 15 sztuk:
300 gr mąki
80 ml mleka
100 gr masła
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru
2 jajka
80 gr sera, może być mix np. parmezanu i cheddara lub ementalera
pęczek szczypiorku
pozostałe przyprawy wg Waszego uznania
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. W osobnym naczyniu mieszamy jajko z mlekiem. Następnie do mąki, proszku i soli dodajemy masło.
Lubisz hummus? Tutaj przepis na hummus z ….
Najlepiej wcześniej pokroić je w drobne kawałki, wówczas będzie nam łatwiej. Powinna powstać tzw. kruszonka jak na placek:) dorzucamy do niej jajka i mleko i cukier. Urabiamy ciasto. Ten przepis jest bardzo prosty i nam ciasto za pierwszym razem wyszło tak, jakbyśmy robiły scones od dawien dawna:)
Trzemy ser na tarce i kroimy szczypiorek.
Dodajemy do ciasta i mieszamy. Następnie wykładamy na stolnicę, wałkujemy na wysokość 2 cm i wycinamy koła np. szklanką.
Na sam koniec wkładamy do piekarnika na 20 minut, chociaż u nas wystarcza 18 minut w temperaturze 220 stopni.
Polecamy z sosami, warzywami. Można scones przekroić na pół i włożyć np. wędlinę, czy warzywa.
Wersja na słodko też dobrze wygląda:)
Uwaga, jeśli chcesz wersję fit nic prostszego- używamy wówczas płatków owsianych:) To również przepis, który możecie robić wspólnie ze swoimi pociechami i zaangażować je do pomocy!