Tarta to jedno z ciast, które z powodzeniem podbija nasze podniebienia.
Pozostaje pytanie: tarta na słodko, czy słono? Mamy dla Was przepis autorstwa Ady Smolicz, która wyczarowuje dla nas niesamowite potrawy.
Składniki na spód
– 3 opakowania ciasteczek Grano’S (szpinak i oliwka)
-2 łyżki rozpuszczonego masła
-3 łyżki mąki
-jajko
Wszystko zmiksować i chłodzić w lodówce w czasie przygotowania nadzienia.
Masa jajeczna
-3 żółtka
– 2 jajka
– 100 ml mleka
-100 g serka mascarpone
-sól wedle uznania
Wszystkie składniki mieszamy.
Dodatkowo
-ser pleśniowy
-gruszka
-rukola
Przygotowanie
Dno i około 3-4 cm wzwyż boków blaszki wyłożyć masą na spód. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy 10 min w 180 stopniach. Następnie układamy na spodzie na zmianę gruszkę i ser pleśniowy. Całość zalewamy masą jajeczną i dalej pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
artykuł powstał we współpracy z marką Granos
Chcesz wygrać nagrodę od firmy Granos? Kliknij tutaj
O firmie Granos