Baziółka na stałe zagościła w naszym plebiscycie Influencer’s Top 2019. W ostatnich tygodniach pokazywaliśmy Wam nominowane produkty, czas na kolejne, tym razem zioła cięte: szczypiorek i mięta. Pamiętajcie, żeby urozmaicać potrawy i swój codzienny jadłospis. Podajemy Wam ciekawe przykłady ich zastosowania w kuchni. Dodając do potraw świeże zioła nie tylko podkreślamy ich smak i wzbogacamy aromat, ale również podnosimy zdrowotne walory przyrządzanych posiłków.

Zioła marki Baziółka są dostępne w szerokim asortymencie w całym kraju. W plebiscycie nominowane są min. zioła cięte: mięta i szczypiorek.

Mięta

Zioła o bardzo dużych właściwościach min. leczniczych

  • uczestniczy w regulacji pracy wątroby, rozluźnieniu organizmu
  • poprawie nastrój.
  • skuteczne antidotum na problemy żołądkowe, czy  drażliwość przewodu pokarmowego, wzdęcia lub poranne mdłości
  • korzystnie wpływa też na działanie dróg oddechowych, rozszerzając je i ułatwiają im funkcjonowanie
  • jej orzeźwiające właściwości pomagają również rozproszyć wszelkie zablokowania – tak na poziomie psychicznym, jak i fizjologicznym (uwalnia głowę, wspiera gardło, oczyszcza krew i uspokaja żołądek).
  • skutecznie eliminuje też uczucie gorąca skóry, czyli zarówno zaczerwienienia, jak i swędzenie (działa ujędrniająco, znieczulająco i rozkurczowo).

Zawiera olejek eteryczny, w skład którego wchodzą: flawonoidy, gorycze, karoten, witamina A i C, rutyna, garbniki oraz mentol.

Zastosowanie w kuchni

Wspaniale pachnie i pięknie się prezentuje – tak w sałacie z prażonymi orzechami, jak i w kompozycji ze smażonym jabłkiem. Świeża mięta to również doskonały pomysł na orzeźwiający i leczniczy napój. Swoje zastosowanie mięta odnajduje także poza kuchnią – np. w łazience, kiedy towarzyszy nam w kąpieli.

Najbardziej aromatyczna i terapeutyczna jest w postaci świeżych liści. Suszona sprawdza się w naparach oraz przetworach. Wspaniale komponuje się z takimi dodatkami jak: imbir, melisa, kora cynamonowa i miód – wówczas jest w stanie współtworzyć wspaniały napar, skuteczny w walce z przeziębieniami.

Można ją także utrzeć na pastę, dodając szczyptę soli, łyżeczkę soku z cytryny, sproszkowany kumin oraz nasiona kolendry.

Poniżej przepis na niebanalne wykorzystanie mięty czyli pomidorowe ciasto z miętą i melisą!

Przepis od marki Baziółka na pomidorowe ciasto z miętą i melisą

Przepis od marki Baziółka na pomidorowe ciasto z miętą i melisą

 

Składniki:

  • 400 g świeżych pomidorów
  • 2 jajka
  • 100 g cukru brązowego
  • 490 g mąki orkiszowej
  • duża garść mięty
  • 125 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki kardamonu
  • porządna szczypta gałki muszkatołowej
  • duża garść melisy
  • dwie garści owoców lata
  • 180 g białej czekolady
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Pomidory włóż do wrzątku na 3-5 minut. Obierz ze skórki. Zmiksuj na jednolitą konsystencję. Jajka ubij z cukrem. Dodaj olej rzepakowy i pomidory. Połącz. Wsyp mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Zmiksuj. Dodaj posiekaną melisę (zostaw kilka listków do dekoracji). Wmieszaj delikatnie. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 13×23 cm i piecz przez 60 minut, aż patyczek po włożeniu w ciasto będzie prawie suchy. Ciasto przestudź. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj olej kokosowy. Połącz. Polej ciasto. Owoce umyj. Udekoruj ciasto miętą, melisą i owocami.

Pietruszka

W smaku kwaśna, lekko ostra i gorzka.

Właściwości:

  • wzmacnia nadnercza,
  • poprawia krążenie krwi
  • odświeża oddech
  • wpływa korzystnie na nerwy wzrokowe i cerę.

Bogata w witaminę C,A i E, betakaroten, żelazo, magnez, kwas foliowy, wapń, cynk, potas czy miedź wpływając na poprawę krążenia i odżywienia krwi. Zawiera olejek eteryczny o działaniu dezynfekującym, moczopędnym i łagodzącym bóle. Wskazana przy wielu dolegliwościach z nerkami i pęcherzem moczowym, ale też przy opuchliznach, powstałych na skutek zastoju wody w organizmie lub zaburzeniach miesiączkowania.

W takim wypadku pietruszka poleca się pod postacią ciepłego naparu, chętnie z dodatkiem suszonego daktyla lub rodzynek. Tu jedna uwaga, napary nie wskazane dla kobiet w ciąży ponieważ mogą wywołać krwawienie, za to można je wcinać na razowej grzance ze szczyptą soli lub na świeżo dodanej do zupy.

Przy słabości zębów stosuj kilka razy dziennie wywar ze świeżej pietruszki. Z kolei pesto pietruszkowe z dodatkiem prażonych migdałów, czosnku i szczypty soli to smaczny środek chroniący przed nowotworami. W kuchni sałatka tabuleh wprost nie może się obyć bez garści poszatkowanych, zielonych liści pietruszki. Ta aromatyczna wariatka idealnie wpasuje się do sałatki z białej fasoli i grillowanej gruszki z czosnkiem – idealnie wspomoże trawienie a do tego jaka pyszna!

Przepis na tabule z użyciem pietruszki

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 czerwony pomidor
  • 1 żółty pomidor
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ pomarańczowej papryki
  • 1 ogórek zielony
  • 1 doniczka świeżej pietruszki
  • ½ doniczki świeżej kolendry
  • parę gałązek lubczyku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kuskus zalać gorącą wodą i odstawić do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając. Warzywa pokroić w kosteczkę, a zioła drobno posiekać. Gotowy kuskus wymieszać z warzywami i ziołami. Doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie  wymieszać.

artykuł powstał z marką Baziółka