Soki przecierowe lifeberry pod względem wartości odżywczej są odpowiednikiem owoców i warzyw, z których zostały otrzymane.

Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków przecierowych. Mogą one zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie. Soki przecierowe są bogate w cenne składniki odżywcze.  Związki mineralne z owoców i warzyw takie jak  witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze, czy błonnik.

Uroczyste posadzenie pierwszego krzewu borówki amerykańskiej odbyło się w roku 1999. Od tego czasu, każdego dnia dokładamy starań aby wszystkie owoce pochodzące z naszych plantacji sadowniczych były najwyższej jakości.

Poznaj nasze produkty.

 

  • Borówka amerykańska 

Owoce borówki amerykańskiej mają bardzo wysokie wartości odżywcze, a także właściwości wspomagające prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Owoce te bogate są w witaminy A, B, C, E, PP, a także cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy. A także posiadają bardzo dużą ilość antyoksydantów, antocyjanów, flawonoidów. Poprzez występowanie wszystkich tych witamin i związków walory zdrowotne soku przecierowego o smoku borówki są niezaprzeczalne. Owoce borówki dzięki swoim drogocennym składnikom regulują wiele procesów w naszym organizmie przez co poprawiają naszą kondycję zdrowotną jak i samopoczucie. Regularne ich spożywania reguluje nasze zapotrzebowanie w witaminy i minerały.  

  • Borówka – malina 

Źródło naturalnego błonnika z owoców, porcja zawiera 95 mg antocyjanów. Składniki: sok przecierowy z borówki amerykańskiej 65% i z maliny 35%, pasteryzowany. Sok ten poprzez połączenie dwóch szlachetnych owoców cechuje wyjątkowy aromat jak i smak a zawarte w nim witaminy i minerały dopełniają ten produkt w 100 %. Niezapomniane doznania smakowe w połączeniu z niepowtarzalną kompozycją witamin powoduje i stanowi niepowtarzalność tego soku. 

  • Borówka – truskawka – porzeczka 

Źródło naturalnego błonnika z owoców, porcja zawiera 72 mg antocyjanów. Składniki: sok przecierowy z borówki amerykańskiej 50%, czarnej porzeczki 30% i z truskawki 20%, pasteryzowany. Ponadto w związku ze znajdującymi się w soku przecierowym trzy gatunki owocu posiada on również ich pojedyncze właściwości i działania pożądane dla naszego organizmu. Jest to cała grupa witamin jak i minerałów zalecanych do spożycia które uzupełnią ich niedobór. Ponadto sok ten cechuje niezapomniany bukiet smakowy łączący słodkie owoce borówki z kwaśnymi owocami porzeczki a to wszystko dopełnia owoc truskawki. 

  • Borówka – truskawka 

Źródło naturalnego błonnika z owoców, porcja zawiera 72 mg antocyjanów. Składniki: sok przecierowy z borówki amerykańskiej 50% i z truskawki 50%, pasteryzowany. Witaminy i minerały znajdujące się zarówno w borówce jak i truskawce występują w tym soku równocześnie, przez co jest to bardzo wysoce pożądany produkt w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w naszym organizmie. Niepowtarzalny smak który zapewni orzeźwienie to doskonałe dopełnienie ciężkiego dnia lub jego początek.

  • Borówka – porzeczka 

Źródło naturalnego błonnika z owoców, porcja zawiera 108 mg antocyjanów.  Składniki: sok przecierowy z borówki amerykańskiej 70% i z czarnej porzeczki 30%, pasteryzowany. Doskonałe połączenie owoców nadaje niepowtarzalną mieszankę wielu szlachetnych minerałów i witamin. Moc wartości odżywczych oraz niesamowite smaki zamknięte w jednej butelce. Jedyne w swoim rodzaju doznania smakowe gwarantuje słodki owoc borówki i kwaśny owoc porzeczki. 

  • Kiwi 

Kiwi stanowi bogate źródło witaminy C, A, B1, B2, E, PP, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i sodu. Zawiera seratoninę – związek uczestniczący w procesie regulacji snu, jak również mający działanie antydepresyjne. Pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Łagodzi objawy astmy, a także duszności, kaszlu i kataru. Chroni wzrok przed jaskrą i progresją zwyrodnienia plamki żółtej.

  • Wiśnia 

Wiśnie posiadają wiele właściwości odżywczych, mimo że w ok. 82 proc. składają się z wody. Pozostałe 18 proc. to skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy występujące w nich witaminy i związki to  witamina C, błonnik, potas,  i inne cenne składniki odżywcze. Jednak ceni się je nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Wiśnie urzekają swoim oryginalnym smakiem, ale tylko te, które rosną w Polsce. W naszym kraju różnica temperatur między nocą i dniem jest tak duża, że wiśnie w dzień nabierają słodyczy od słońca, a w nocy kwasowości Dlatego mają pyszny kwaskowo-słodki smak, w przeciwieństwie do wiśni hiszpańskich czy włoskich.

  • Żurawina 

Owoce żurawiny zawierają: witaminy B1, B2, B6, C, E, a także karoten, sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod, żelazo, flawonoidy. Wiele z wymienionych witamin i  związków mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dlatego powinno się dbać o odpowiednią ilość tych związków w organizmie i spożywać przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia, a także jako skuteczną profilaktykę. W znaczącym stopniu przeciwdziałają rozwojowi bakterii powodujących choroby dziąseł, przyzębia. Składniki zawarte w soku żurawinowym znacząco podnoszą poziom przeciwutleniaczy zapobiegającym chorobom nowotworowym.

  • Porzeczka

Czarne porzeczki zawierają witaminy : C, B1, B2, B6, B9, D, PP, A, E, K, pektyny, garbniki beta-karoten, żelazo, potas, wapń, magnez, miedź, fosfor, sód, cynk, kwasy organiczne, luteinę, kwas foliowy i flawonoidy. Owoce są bogatym źródłem antyoksydantów i antocyjanów. 100g czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C (5 razy więcej niż w cytryna).W medycynie ludowej owoce czarnej porzeczki stosowano jako lek na trudno gojące się rany, wrzody i ukąszenia owadów, a także stany zapalne jamy ustnej, anginę, reumatyzm, nadciśnienie, arteriosklerozę, niedokrwistość, biegunkę i kamicę nerkową a to wszystko dzięki bardzo bogatej ilości witamin i minerałów w niej występujących. Obecnie ekstrakt zawierający tak bogatą mieszaninę witamin zawartych w czarnej porzeczce jest stosowany pomocniczo w leczeniu miażdżycy oraz jako środek wzmacniający.

  • Jeżyna

Owoce Jeżyn bogate są w wiele witamin takich jak: A, B6,C, E, K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód cynk.  Owoce jeżyny zawierają silne antyoksydanty będące inhibitorami substancji rakotwórczych. Antyoksydanty stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej są również bogatym źródłem błonnika. Owoce jeżyn poprzez zawarte w nich witaminy i minerały łagodzą objawy PMS i menopauzy. Jeżyny zawierają najwięcej witaminy E (czyli witaminy. młodości) spośród wszystkich owoców leśnych. Zawarte antyoksydanty skutecznie spowalniają proces starzenia się skóry.

  • Ananas 

Ananasy zawierają cukry, błonnik, potas magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, antyoksydanty, kwas foliowy oraz bromelainę, która ma zastosowanie w leczeniu wielu chorób i wspomaga procesy trawienne. Dzięki zawartości błonnika ananas jest doskonały przy odchudzaniu. Błonnik wspomaga procesy trawienne, usuwa toksyczne produkty przemiany materii, dzięki niemu mamy uczucie sytości. Zawarty w ananasach mangan ułatwia przyswajanie wapnia z pożywienia i wbudowywanie go w kości.

  • Śliwka

Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Olbrzymiej ilości występujących w niej witamin takich jak : witamina C, B6, A, E K, Ryboflawina, Niacyna, Tiamina, Kwas foliowy. A także minerałom : Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód oraz Cynk regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Zawarte w śliwkach składniki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorób jelita grubego. Dobroczynne właściwości śliwek uznają nawet lekarze, stosując wyciąg z tych owoców wykorzystując go  do produkcji leków.

  • Truskawka 

Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawierają dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny, oraz bromelinę – enzym rozkładający białka. Bromelina poprawia trawienie i przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn. Ma też działanie przeciwzapalne – pomaga leczyć zapalenie zatok i żył oraz urazy sportowców. Truskawki a dokładnie zawarte w nich witaminy i minerały mają działanie krwiotwórcze. Wzmacniają organizm. Poleca się je chorym na wątrobę, nerki, reumatyzm.

  • Winogrono

Winogrona zawierają witaminy takie jak: B1, B2, B6, C, E, jak również minerały: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, jod; są źródłem polifenoli (najwięcej w ciemnych winogronach), które pozytywnie wpływają na organizm (są to kwasy fenolowe, barwniki antocyjanowe, związki flawonoidowe). Polifenole mają działanie antyoksydacyjne (przeciwzapalne), a także przeciwnowotworowe. Uwalniają z organizmu wolne rodniki, a co za tym idzie, spowalniają procesy starzenia. Winogrona zawierają rewastol, który nasila proces rozpadu tkanki tłuszczowej. Owoce winogron poprzez zawarte w nich witaminy i minerały chronią narządy przed zespołem metabolicznym.

  • Malina

Maliny są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, B2, B6, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych, antyoksydantów i flawonoidów. Zawarte w niej witaminy i minerały znacząco zwiększają odporność, chronią przed infekcjami. Łagodzą biegunki i niestrawność. Mają działanie moczopędne. Regularne spożywanie malin sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów. Wszystko to dzięki bogatej gamie witamin i minerałów w nich występujących.

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

artykuł powstał we współpracy z marką Lifeberry