Arbuz pochodzi z Afryki Południowej, właśnie zaczął się sezon na jego spożywanie. My również należymy do grona jego sympatyków. Ma szereg właściwości, które działają pozytywnie na nasz organizm.
Arbuz w ponad 90 % składa się z wody, w jego 100 gramach znajduje się około 38 kcal i chociaż zawiera mało witamin i środków mineralnych, to posiada dużą zawartość przeciwutleniaczy. Te wpływają na opóźnienie procesów starzenia, czy zmniejszają ryzyko zawału serca, udarów mózgu.
Arbuz zawiera również cytrulinę, która jest aminokwasem i wpływa na przyspieszenie regeneracji mięśni. Natomiast woda w nim zawarta wpływa moczopędnie. Z kolei pestki rośliny maja działanie antybakteryjne, pomagają w leczeniu biegunek.
Poniżej kilka szybkich przepisów z wykorzystaniem arbuza
Lemoniada arbuzowa, będzie urozmaiceniem letnich przyjęć oraz zaspokoi pragnienie.
Kroimy arbuza na kawałki, wrzucamy do miski, blendujemy. Wyciskamy sok z 1 cytryny, dodajemy do zblendowanego arbuza, 2 łyżki cukru, mieszamy. Dodajemy wody i przelewamy do karafki, całość możemy uzupełnić listkami bazylii lub mięty.
Lody arbuzowe
Kroimy w trójkąty arbuza, wkładamy do zamrażarki. Następnie wbijamy patyczki i mamy gotowe lody arbuzowe:)
Sałatka z arbuzem i fetą
Kroimy arbuza kostkę, dodajemy ser feta w kostkach. W osobnym naczyniu mieszamy sok z cytryny z łyżką miodu i dodajemy listki mięty, mieszamy, polewamy arbuza z mietą.
Smacznego!!!!!!!!!!!