Szukasz alternatywy dla lodów truskawkowych i waniliowych? Poznaj odważne połączenia smaków i pomysły na domowe lody, które zaskoczą każdego!

5 nietypowych, lodowych smaków, których musisz spróbować!

Sezon lodowy w pełni, a Ty nadal wybierasz klasyczne smaki? Nie mamy nic przeciwko lodowym tradycjonalistom, ale może już czas na odrobinę słodkiego, zmrożonego szaleństwa? Poznaj nietypowe smaki lodów, które znajdziesz w craftowych lodziarniach oraz sprawdź, jak przygotować słodki deser o zaskakującym smaku we własnym domu, korzystając z lodów familijnych, dostępnych w sklepie.

Foodpairing – jak nietypowe połączenia tworzą doskonały smaku

Nietypowe połączenia z pozoru niepasujących do siebie smaków są jednym z wyraźnie zauważalnych trendów kulinarnych ostatnich lat. To, co kiedyś uważano za dziwne, ekscentryczne lub „zarezerwowane” tylko dla kobiet w ciąży (któż nie słyszał o lodach śmietankowych z ogórkiem kiszonym?), dziś staje się codziennością. Zestawianie kontrastujących smaków i aromatów, które przełamuje konwencje i bariery, nosi nawet specjalną nazwę: foodpairing.

Nietypowe kulinarne połączenia nie są domeną tylko drogich restauracji oferujących dania kuchni molekularnej. Choć jeszcze kilka lat temu trudno byłoby namówić kogokolwiek do spróbowania pikantnych lub słonych deserów, to dziś ma je w swojej ofercie wielu producentów słodyczy i lodów. Czekoladę z chilli lub solą morską, lody słony karmel bądź pikantne mango, znajdziemy już w wielu marketach, dużych sieciach handlowych, a nawet w niewielkich, osiedlowych sklepikach.

W poszukiwaniu nietypowych smaków – lody rzemieślnicze i domowe lody

W tworzeniu nietypowych połączeń smakowych i opracowywaniu ciekawych receptur, specjalizują się nie tylko potężni gracze lodowego rynku, ale też małe, rzemieślnicze lodziarnie. To tam, obok klasycznych smaków: lodów waniliowych, śmietankowych i truskawkowych, spotkamy lody o dość niecodziennych smakach, np. cukierków Irysów i krówek, awokado z limonką, sernika nowojorskiego z chili, mleczną cytrynę z kolendrą lub martini z gruszką. Jest też cała gama smaków, które zaliczylibyśmy do kategorii „tylko dla odważnych”. Należą do niej np. lody o smaku świerkowych szyszek, pomidorów z miętą oraz kwaśnej śmietany z krakersami. Ciekawym smakiem jest również palone masło – nie dość, że rozpieszcza kubki smakowe, to jeszcze pozostawia w ustach przyjemnie tłustą i kremową maślaną warstwę.

Jeżeli nabrałeś apetytu na odrobinę ekstrawagancji, nie musisz gorączkowo szukać dobrej, craftowej lodziarni w swojej okolicy. We własnym domu możesz przygotować doskonałe lody albo bajecznie proste desery lodowe łączące nietypowe smaki, tekstury oraz konsystencje. Jako bazę możesz wykorzystać lody familijne w dużych opakowaniach, które dostaniesz zarówno w dużych sieciach handlowych, jak i w osiedlowym sklepiku. Wystarczy dodać do nich jeden lub kilka składników, by stworzyć ekscentryczny i oryginalny deser. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje i przekonaj się, co z tej piątki będzie Twoim strzałem w dziesiątkę!

Lody słony karmel z kawałeczkami karmelu lub orzechów dla wegan i nie tylko

W ostatnich latach wspomniane już wcześniej lody słony karmel stały się tak popularne i szeroko dostępne, że nie ma już potrzeby przygotowywania ich samodzielnie w domu, poprzez miksowanie lodów karmelowych z solą. Co więcej, dostępne są zarówno w tradycyjnej wersji, której receptura oparta jest na mleku lub śmietance, jak i w wersji wegańskiej, opartej m.in. na bazie tłuszczu kokosowego.

Takie lody (tak, w obu wariantach!) to prawdziwe multisensoryczne doznanie – nie dość, że łączą dwa przeciwstawne smaki: słodki i słony, to jeszcze zachwycają gładką, kremową strukturą przeplataną kawałeczkami karmelu, a w niektórych wariantach drobinkami chrupiących orzechów makadamia. Proponujemy połączyć je z karmelem w zaskakującej formie.

Na patelni przygotuj karmel łącząc szklankę cukru z łyżeczką wody i sokiem z połówki cytryny. Gotową, rozgrzaną masę wylej na papier do pieczenia tworząc fantazyjne kształty: długie i wąskie sople, kratki, serduszka, karmelowe plamy przypominające płomienie, lub koła, w których zatopisz patyczek tworząc słodkie, transparentne lizaki. Kiedy ozdoby ostygną i stwardnieją, udekoruj nimi lody nałożone do miseczki, pucharka lub wafelka, tworząc efektowną kompozycję. Jeśli jeszcze ich nie znasz albo do tej pory próbowałeś tylko jednego z wymienionych wariantów, koniecznie wypróbuj Lody Marletto Słony karmel – smak, który podbił podniebienia.

Sorbet truskawkowy z bazylią

Sorbetowe lody z owoców to doskonała propozycja na gorące, letnie popołudnia. A jeśli dodamy do nich świeże zioła, staną się wyjątkowym orzeźwiającym przysmakiem, niezastąpionym w dni, kiedy żar dosłownie leje się z nieba. Tego lata na upały polecamy mocno owocowy i delikatnie kwaskowaty sorbet truskawkowy z listkami bazylii.

Jak go przygotować? To proste! Kup dobrej jakości sorbetowe lody truskawkowe. W domu przełóż je z opakowania do miski, dodaj garść listków świeżej bazylii i blenduj do połączenia się składników. Podawaj od razu, nakładając niewielkie gałki łyżką do lodów. Deser udekoruj listkami (a jakże!) świeżej bazylii. Słodkie orzeźwienie gwarantowane!

Sorbetowe lody mango z pietruszką

Nasza kolejna lodowa propozycja również świetnie sprawdzi się podczas fali upałów. Tym razem możesz wykorzystać inne owocowo-ziołowe połączenie: sorbetowe lody mango o słodkim, rześkim smaku i energetycznym kolorze oraz świeżą natkę pietruszki. Lody przełóż do miseczki, dodaj posiekane listki pietruszki i zblenduj na gładką i jednolitą masę lub pozostaw niewielkie drobinki natki, które stworzą kontrast dla żywo pomarańczowego sorbetu.

Szukasz wyjątkowego lodowego doznania? Przed blendowaniem dodaj do lodów sporą szczyptępieprzu cytrynowego. Podawaj w pucharku, z rantem obsypanym brązowym cukrem.

Mleczne lody śmietankowe z chrupiącym bekonem

Fani słodko-wytrawnych deserów już pewnie zacierają ręce. Kremowe lody śmietankowe i chrupiące plastry bekonu to nie tylko połączenie dwóch przeciwstawnych, lecz uzupełniających się smaków. To prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów: aksamitna i gładka konsystencja lodów, wyrazisty aromat podsmażonego boczku, chłód zmrożonego deseru i przyjemnie chrupiący w zębach bekon, wspólnie tworzą niezapomniany duet.

Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz jeszcze bardziej udoskonalić ten deser. Boczek podsmażaj na patelni z rozpuszczonym cukrem i odrobiną whisky. Lody przełóż do miski i zblenduj z 2-3 łyżkami tego samego alkoholu i szczyptą cynamonu. Możesz ułożyć zgrabne gałki na plastrach bekonu lub posypać je rozkruszonymi kawałkami karmelizowanego boczku. Pamiętaj, że to deser tylko dla dorosłych!

Lody waniliowe z solonym popcornem i karmelem

Nasz ostatni must have (a może raczej must eat?) tego sezonu to propozycja dla małych i dużych łasuchów: połączenie lodów waniliowych z chrupiącym popcornem, a wszystko polane polewą karmelową i posypane kawałeczkami karmelu. Czy to nie brzmi jak lodowa słodko-słona poezja?

Przygotuj dobrej jakości lody waniliowe, najlepiej na bazie śmietanki kremówki, z dodatkiem laski wanilii. Popcorn zrób zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możesz wybrać solony lub karmelowy). Nałóż kilka gałek lodów do miseczek. Posyp garścią popcornu i polej polewą o smaku karmelu. Następnie posyp kruszonym karmelem, przygotowanym wcześniej na patelni lub karmelowymi drobinkami (znajdziesz je pod nazwą „chipsy karmelowe”) i udekoruj listkiem mięty. Jeśli jesteś prawdziwym łasuchem dodaj kilka przekrojonych na pół cukierków krówek, z płynnym, ciągnącym się wnętrzem. Cóż za delicje!

artykuł we współpracy z Marletto