Orzechy są symbolem szczęścia i mądrości. Przede wszystkim są jednak źródłem wielu witamin i wartości odżywczych. Wpływają one nie tylko na nasze zdrowie, ale też na długość naszego życia.
Orzechy są najbardziej wartościowymi wśród bakalii. Pomimo, że mają one w sobie dużo tłuszczów to są też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto pamiętać, że najwięcej tłuszczów znajduje się w orzechach makadamia, brazylijskich, pekanach, kokosowych. Najmniej z kolei w orzeszkach ziemnych, pistacjowych, nerkowca i migdałach. Niezależnie od rodzaju orzechów świetnie regulują metabolizm i co ciekawe zapobiegają gromadzeniu niechcianej tkanki tłuszczowej. Dzięki dużej zawartości witaminy E i witamin z grupy B orzechy doskonale wpływają na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Zwiększają też pracę mózgu, który staje się bardziej wydajny, a zapamiętywanie jest łatwiejsze.
Jedzenie orzechów wzmacnia układ nerwowy i krążenia. Wpływa też na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, zawału serca, udaru mózgu, a nawet niektórych nowotworów.
Przedstawiamy kilka pomysłów na wprowadzenie orzechów do codziennej diety:
- posyp płatki śniadaniowe lub owsiankę orzechami włoskimi;
- dodaj orzechy do ulubionej sałatki – świetnie smakuje połączenie gruszki, sera pleśniowego i rukoli właśnie z orzechami,;
- posyp makaron prażonymi orzechami pinii;
- dodaj orzechy do ciasta lub naleśników;
- dodaj łyżkę masła orzechowego do koktajlu lub jogurtu naturalnego;
- tost zjedź z masłem orzechowym, a nie z dżemem;
- stwórz własną mieszankę ulubionych orzechów i zajadaj je przed telewizorem lub w pracy.