Grillowanie to wspaniały powód do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jeśli tylko dysponujemy kawałkiem miejsca w ogrodzie lub na tarasie, warto rozważyć postawienie tam grilla, dzięki czemu będziemy mieli szansę zjeść coś dobrego, a także zaprosić znajomych na wspólne biesiadowanie. Zobacz, w jakie rzeczy warto się wyposażyć, aby zorganizować udane wydarzenie i by nic Cię nie zaskoczyło podczas grillowania.
Planowanie grilla w kilku krokach
Przygotowanie spotkania z grillem jako główną atrakcją, związane jest nie tylko z ustaleniem menu, ale też zgromadzeniem artykułów, które pomogą w oporządzeniu smakołyków. Po pierwsze należy zorganizować miejsce, w którym ugościmy zaproszone osoby. Może być to taras, ogrodowa altanka lub dowolne miejsce na działce, jednak dobrze jest mieć na uwadze, żeby nie znajdowała się zbyt daleko od kuchni, z której będziemy donosić potrawy, naczynia i nie tylko.
Ze względów praktycznych należy zorganizować miejsce do siedzenia oraz stoły, na których ułożymy grillowane dania, aby każdy miał do nich jak najwygodniejszy dostęp. Grunt, aby meble ustawić w taki sposób, by dym z grilla niekoniecznie leciał w kierunku naszych gości. Nie dajmy im też zbyt długo czekać! Dobrym pomysłem jest sięgnięcie po takie artykuły jak podpałka do grilla, dzięki której przyspieszymy proces rozpalania, więc warzywa, czy mięsa będą zdecydowanie szybciej gotowe. Świetnie sprawdzi się np. ta na bazie drewnianych wiórów, która należy do produktów naturalnych, więc nie wpłynie na smak i aromat grillowanych potraw.
Artykuły, które przydadzą Ci się podczas organizacji grilla
W zależności od tego, jaki grill wybierzemy, konieczne jest zaopatrzenie się w zapas paliwa. Jeśli dysponujemy nowoczesnym sprzętem gazowym, dobrze jest sprawdzić stan i zawartości butli, z kolei gdy postawiliśmy na tradycyjny model – przydatny będzie węgiel grillowy, który można nabyć w wygodnych w przechowywaniu workach. Dobrym rozwiązaniem jest też brykiet drzewny, którego zaletą jest dłuższy czas spalania oraz to, że po rozpaleniu utrzymuje stałą temperaturę. Chcesz szybko rozpalić grilla? Zaopatrz się w ręczną dmuchawkę, a z pewnością zajmie Ci to zdecydowanie mniej czasu.
Na posterunku powinny się też znaleźć akcesoria grillowe takie jak widełki, czy szpikulce, pomocne w smażeniu, a także niezbędne w trakcie obracania łopatki i szczypce. Jeśli zamierzamy zaprezentować gościom smakowite szaszłyki, przydadzą się długie wykałaczki, z których pomocą będziemy je mogli bez trudu przygotować. Chyba że chcemy grillować naprawdę delikatne produkty, typu ryby lub mięsa, które mogą się rozwarstwiać – wtedy dobrym ruchem będzie umieszczenie ich na obrotowych opiekaczach, które pomogą zachować je w całości.
Jeśli zależy nam na tym, aby po spotkaniu pozostało jak najmniej sprzątania, dobrym wyjściem będą papierowe talerzyki oraz jednorazowe sztućce, które po użyciu wystarczy wyrzucić. Aby uniknąć spalenia jedzenia, niektóre produkty dobrze jest przed położeniem na ruszcie umieścić na aluminiowych tackach. Dodatkowo pozwoli to na zgromadzenie tłuszczu, więc nasz sprzęt nie będzie aż tak bardzo narażony na zabrudzenia.
artykuł we współpracy z Bricomarche