
Coraz więcej osób zwraca uwagę na zbilansowaną dietę, co sprawia, że zaczynają dbać o jakość spożywanych potraw, w tym pieczywa. Może i Ty należysz do grona tych, którzy chcą spróbować samodzielnego wypieku? Jeśli marzysz o domowym chlebie i bułkach, wypróbuj przepisy z mąki orkiszowej i orzechów.
Jednym z najważniejszych powodów, dla których warto piec chleb w domu, jest jego wyjątkowy smak i aromat. Dodatkowo masz pełną kontrolę nad składnikami, co gwarantuje, że Twoi bliscy spożywają pieczywo wolne od ulepszaczy. A ta satysfakcja z własnoręcznego wypieku? Wybierając składniki, sięgnij po te bogate w wartości odżywcze, a do takich niewątpliwie należą orzechy i mąka orkiszowa. Oto kilka inspiracji na pyszne domowe pieczywo z ich udziałem.
Bułki orkiszowe z orzechami włoskimi
Zacznijmy od pysznych bułeczek orkiszowych. Ich przygotowanie jest szybkie, jednak pamiętaj, że ciasto drożdżowe wymaga kilku godzin na wyrastanie. W zależności od wybranego przepisu możesz użyć samej mąki orkiszowej lub połączyć ją z mąką pszenną i kukurydzianą. Kiedy przygotujesz zaczyn, dosyp do niego pokrojone orzechy włoskie. Po wyrobieniu i wyrośnięciu uformuj bułki i posmaruj je mlekiem z roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Składniki potrzebne do bułek orkiszowych znajdziesz w Auchan. Mąka orkiszowa jest na stronie https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/sypkie-i-produkty-zbożowe/mąka/mąka-orkiszowa/4727.

Drożdżowy chleb orkiszowy
Z pełnoziarnistej mąki orkiszowej przygotujesz również smaczny chleb drożdżowy. Proces jest podobny do wypieku bułek. Potrzebujesz zaledwie kilku składników – mąki orkiszowej, orzechów – włoskich, laskowych, nerkowców – możesz wymieszać kilka rodzajów, dodaj trochę suszonych drożdży i wodę. Postępuj jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego: przygotuj zaczyn, dodaj resztę mąki i poczekaj, aż ciasto wyrośnie przed pieczeniem.
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i śliwkami na zakwasie
Jeśli preferujesz pieczywo na zakwasie, koniecznie upiecz chleb orkiszowy. W sieci znajdziesz wiele inspiracji, ale jeśli masz ochotę na coś oryginalnego z nutą słodyczy, chleb ze śliwkami i orzechami włoskimi z pewnością Cię zachwyci. Zaczyn na ciasto zrobisz z zakwasu pszennego, mąki orkiszowej i wody. Po kilkunastu godzinach dodasz do niego mąkę pszenną i orkiszową, kolejną porcję wody i kwintesencję smaku – suszone śliwki i orzechy włoskie. Zostawiasz do wyrośnięcia i pieczesz.
Chleb orkiszowy jest tak smaczny, że szybko znika. Gdy zabraknie Ci składników na kolejny wypiek, możesz uzupełnić zapasy, robiąc zakupy online. Orzechy włoskie są na przykład w sklepie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/bakalie/orzechy/2240.
Orkiszowe bułki na zakwasie z miodem
Innym pomysłem na słodsze pieczywo są bułki na żytnim zakwasie z dodatkiem miodu. Ten przepis jest interesujący, ponieważ łączy zakwas z niewielką ilością suszonych drożdży. Będziesz potrzebować jasnej mąki orkiszowej, letniej wody i płynnego miodu. Po przygotowaniu zaczynu odstaw ciasto na kilka godzin, a następnie dodaj resztę mąki, miód i sól, i czekaj, aż wyrośnie. Po uformowaniu bułek na blaszce, zrób na nich nacięcia i piecz, aż się zarumienią. Szczególnie dobrze smakują z masłem.
Pieczywo orkiszowe jest smaczne i zdrowe, a domownicy szybko przyzwyczają się do jego chrupiącej skórki. Kto wie, może nawet nie zdążysz go ostudzić? Kiedy okaże się, że zaczyna brakować składników, spiżarnię uzupełnisz, robiąc zakupy na stronie https://zakupy.auchan.pl/.
artykuł we współpracy z AUCHAN