Sorbet to świetne rozwiązanie na ugaszenie pragnienia w upalne, letnie dni. Możesz go przygotować z innych owoców jagodowych jak malina, jagody, borówki. Możesz też sięgnąć po owoce mrożone.
Składniki:
– 50 dag truskawek
– 15 dag cukru pudru
– szklanka musującego białego wina
– 2 białka
– sok z całej cytryny
– kilka truskawek do dekoracji
Truskawki opłucz i zmiksuj z sokiem z cytryny. Białka ubij na sztywno, dosyp cukier puder, miksuj jeszcze 10 sekund, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna. Wino musujące połącz z truskawkami. Mus przelej do płaskiego naczynia i wstaw do zamrażarki. Co godzinę ubijaj mus mikserem lub łyżką. Z masy uformuj kulki i nałóż do schłodzonych pucharków. Przed podaniem całość udekoruj świeżymi listkami mięty.