Brokuł to warzywo, które ma tak samo wielu przeciwników, jak i chętnych do jego konsumpcji. Istnieją jednak sposoby na takie przyrządzenie brokułów, które dzięki kilku dodatkom, sprawią, że będziecie jedli je częściej.
Paluszki z brokuła
- 2 duże główki brokuła
- jajko
- tarta bułka ( mały kubek)
- ser, który można zetrzeć na tarce około 20-30 dkg
- 1 cebula drobno posiekana
- sól, pieprz
- natka pietruszki
I teraz niespodzianka, bo wrzucamy poniżej jeszcze jeden prosty przepis ?
Potrzebujemy wyciskarkę wolnoobrotową np. marki Hurom. Mieli, dzieli, miesza wszystko, co chcemy? Najpierw wrzucamy do wyciskarki brokuły. Z lewej strony wyjdzie tzw. pulpa czyli miąższ z brokuła. Z przodu sok. Nas interesuje jednak pulpa, którą mieszamy ze wszystkimi składnikami. Formujemy paluszki i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do rozgrzanego piekarnika. Uprzednio skrapiamy bardzo delikatnie oliwą z oliwek. Pieczemy około 25 minut, w połowie zmieniamy stronę paluszków, żeby się nie przypaliły.
Polecamy do dania jakiś fajny sos. Gwarantujemy, że będzie Wam smakować.
Z wyciśniętego brokuła zostaje nam jeszcze sok. Proponujemy dodać pokrojone jabłko oraz korzeń pietruszki i mamy pyszny zielony sok. Wiemy, pomyślicie- to nie jest dobre. Nie macie racji, sok jest przepyszny i ma mnóstwo wartości odżywczych. Efekt na zdjęciach:)
Smacznego!