Brokuł to warzywo, które ma tak samo wielu przeciwników, jak i chętnych do jego konsumpcji. Istnieją jednak sposoby na takie przyrządzenie brokułów, które dzięki kilku dodatkom, sprawią, że będziecie jedli je częściej.

Paluszki z brokuła

  • 2 duże główki brokuła
  • jajko
  • tarta bułka ( mały kubek)
  • ser, który można zetrzeć na tarce około 20-30 dkg
  • 1 cebula drobno posiekana
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

I teraz niespodzianka, bo wrzucamy poniżej jeszcze jeden prosty przepis ?

Potrzebujemy wyciskarkę wolnoobrotową np. marki Hurom. Mieli, dzieli, miesza wszystko, co chcemy?  Najpierw wrzucamy do wyciskarki brokuły. Z lewej strony wyjdzie tzw. pulpa czyli miąższ z brokuła. Z przodu sok. Nas interesuje jednak pulpa, którą mieszamy ze wszystkimi składnikami. Formujemy paluszki i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do rozgrzanego piekarnika. Uprzednio skrapiamy bardzo delikatnie oliwą z oliwek. Pieczemy około 25 minut, w połowie zmieniamy stronę paluszków, żeby się nie przypaliły.

Polecamy do dania jakiś fajny sos. Gwarantujemy, że będzie Wam smakować.

Z wyciśniętego brokuła zostaje nam jeszcze sok.  Proponujemy dodać pokrojone jabłko oraz korzeń pietruszki  i mamy pyszny zielony sok. Wiemy, pomyślicie- to nie jest dobre. Nie macie racji, sok jest przepyszny i ma mnóstwo wartości odżywczych. Efekt na zdjęciach:)

Smacznego!