Zmęczenie, niewyspanie, stres zawsze odbija się na naszej twarzy. Szczególnie widać to w oczach. Pojawiają się charakterystyczne worki i cienie pod oczami. Przedstawiamy kilka trików, które skutecznie zamaskują wszelkie niedoskonałości. Wszystkie produkty znajdziesz w swojej kuchni!
Kostka lodu na worki pod oczami
Lód warto mieć zawsze w zamrażarce, nie tylko do przygotowania kojących drinków. Wystarczy wziąć dwie kostki lodu (po jednej na każdą powiekę) i okrężnymi ruchami masować skórę pod oczami przez kilka minut. Chłód szybko zniweluje opuchnięcia.
Plasterki jabłka na cienie pod oczami
Jabłka zawierają kwas jabłkowy, który działa nawilżająco, zmiękczająco i rozjaśniająco. Jest on też wykorzystywany w kuracji kwasami AHA. Jabłko pokrój w plasterki i przyłóż je na cienie pod oczami. Po 20 minutach ściągnij je i ciesz się pięknym spojrzeniem.
Ogórek na obrzęki
Kto z nas nie zna patentu z okładem z ogórka? Trik ten działa ponieważ ogórki zawierają przeciwutleniacze, które wpływają korzystnie na cerę. Zmniejszają obrzęki, łagodzą podrażnienia, przyspieszają gojenie, regenerują skórę. Schłodzonego ogórka pokrój w plasterki i połóż je na i pod powieki. Okład powinien trwać od 15 do 30 minut.
Ziemniaki na opuchliznę pod oczami
Surowe ziemniaki działają podobnie jak ogórki. Obierz ziemniak i pokrój go w plasterki. Schłódź w lodówce. Zimne plasterki ziemniaka nałóż pod powieki na kilkanaście minut. Ten okład usuwa wodę zgromadzoną pod powiekami i napina skórę.
Herbata na cienie i opuchliznę
Herbata zawiera kofeinę i garbniki, które ujędrniają skórę i obkurczają naczynia. Niweluje ona opuchnięcia i sprawia, że skóra wygląda na wypoczętą. Zaparz dwie torebki zielonej lub czarnej herbaty. Wyjmij torebki z naparu i odłóż do wystygnięcia. Zrób z nich okłady na oczy i trzymaj od 15 do 30 minut.