Wreszcie zrobiło się ciepło. To idealny czas na spacery, wycieczki rowerowe czy śniadanie na balkonie. W tych wszystkich miejscach świetnie sprawdzi się zdrowy i odżywczy rabarbar. Rabarbar to przede wszystkim źródło cennych witamin i mikroelementów. Zawiera w sobie m.in. magnez, potas, wapń, sód, fosfor,żelazo, witaminy z grupy B, karoten, witaminę C. Jest niskokaloryczny. W rabarbarze znajduje się też dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jeść osoby chore na nerki i reumatyzm. Rabarbar świetnie nadaje się na kompot, który jest bardzo orzeźwiający i świetnie gasi pragnienie. Z rabarbaru można przygotować też kisiel czy galaretkę. Smaczne są placuszki albo ciasto z rabarbarem.
Rabarbar świetnie komponuje się z truskawkami, czyli najlepiej wykorzystać go do zrobienia konfitur. Z rabarbaru można zrobić też wykwintny dodatek do mięsa, drobiu czy ryby. Kawałki rabarbaru podsmaż na gorącej oliwie lub oleju kokosowym i dodaj łyżkę miodu. Sos gotowy! Rabarbar świetnie nadaje się do mrożenia. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar jest stosowany do końca czerwca, póżniej kłącza stają się gorzkie.