Truskawki to bardzo smaczne, pięknie pachnące, wyjątkowo zdrowe i nietuczące owoce sezonowe. Dlatego, jeśli marzysz o smukłej i idealnej sylwetce, a nie masz ochoty na stosowanie diety to truskawki będą świetnym rozwiązaniem pod warunkiem, że nie będziesz ich jeść ze śmietaną i cukrem!

Truskawki mają właściwości odtruwające i oczyszczające, wspomagają spalanie tłuszczów. Wszystko za sprawą bromeliny, czyli enzymu który rozkłada białka. Truskawki mają niewiele kalorii i są bogatym źródłem kwasu foliowego, który wspomaga pracę naszego mózgu, oraz przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Dzięki witaminie C dbają o naszą cerę. Mają w sobie wiele witaminy A, B1, B2, PP odpowiedzialnej za dotlenienie krwi. Truskawki wzmacniają nasz organizm, chronią przed anemią, pomagają w walce z chorobami reumatycznymi. Obniżają kwasowość moczu, a nasze babcie leczyły truskawkami grzybice, trądzik, oparzenia słoneczne.

Dieta truskawkowa opiera się na dominacji tylko jednego składnika – truskawki, co może prowadzić do niedostarczenia organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych. Dlatego dietę stosuj przez 4 dni, a schudniesz nawet 2 kilogramy!

Efekty diety truskawkowej

  • oczyszczenie organizmu z toksyn,

  • usprawnienie perystaltyki jelit,

  • wzmocnienie układu odpornościowego,

  • efekt odmłodzonej skóry,

  • poprawa kondycji włosów.

Śniadanie:

Pół szklanki truskawek wymieszaj z jogurtem i płatkami owsianymi. Możesz przygotować dietetyczny omlet z otrąb pszennych z dodatkiem truskawek. 4 płaskie łyżki otrąb pszennych wymieszaj z 1 jajkiem, ½ szklanki mleka i łyżką jogurtu naturalnego. Smaż na patelni lekko wysmarowanej tłuszczem. Gotowy omlet posyp pokrojonymi truskawkami.

Obiad:

Na obiad polecamy grillowaną pierś z kurczaka z ryżem oraz surówką z truskawek. Truskawki pokrój w większą kostkę, sałatę wyłóż do miski i posyp truskawkami. Dodaj pokrojoną kulkę mozzarelli, polej oliwą, octem balsamicznym i dodaj szczyptę pieprzu.

Kolacja:

Pół kilo umytych i osuszonych truskawek, zmiksuj w blenderze z 500 ml kefiru lub jogurtu naturalnego. Dodaj 3 łyżki miodu i syropu z agawy. Gotowe do spożycia.