Skorupki od jajek – 9 zastosowań o których nie wiedziałyście
Często podpowiadamy Wam domowe sposoby na pielęgnację domu. Są bowiem rzeczy, które wyrzucamy, a które mogą być przydatne dalej. Tym razem… skorupki od jajek.
- Pomoc w bolących stawach: umieszczamy skorupki od jajek w słoiku na 3 dni, zalewamy octem jabłkowym. Skorupki powinny się rozpuścić, następnie nacieramy zawiesiną bolące miejsca.
- Jasna, przezroczysta błona skorupki może zostać nałożona na rany na skórze, przyspieszy ich gojenie.
- Masz ogród? Hodujesz pomidory? Wsadź skorupki od jajek do ziemi krzaków, to przyspieszy ich wzrost.
- Skorupki są doskonałym nawozem dla Twoich roślin. Wsyp je do ziemi do Twoich roślin.
- Sproszkowane skorupki sprawdzą się jako doskonały środek do czyszczenia naczyń.
- Jako maseczka odżywcza na twarz: wymieszaj sproszkowane skorupki z białkiem i aplikuj na skórę.
- Masz problemy z zatkanym zlewem? Wsyp skorupki do zlewozmywaka w kuchni, zalej wodą. Oczyszczą rury z osadu i innych zanieczyszczeń.
- Jako dodatek do kawy! Dodaj do niej kilka skorupek, smak będzie łagodniejszy. Nie martw się opadną na dno jak fusy.
- Dodaj sproszkowane do odżywki do paznokci. Przyspieszysz ich wzrost.