Skorupki od jajek – 9 zastosowań o których nie wiedziałyście

Często podpowiadamy Wam domowe sposoby na pielęgnację domu. Są bowiem rzeczy, które wyrzucamy, a które mogą być przydatne dalej. Tym razem… skorupki od jajek.

 

  1. Pomoc w bolących stawach: umieszczamy skorupki od jajek w słoiku na 3 dni, zalewamy octem jabłkowym. Skorupki powinny się rozpuścić, następnie nacieramy zawiesiną bolące miejsca.
  2. Jasna, przezroczysta błona skorupki może zostać nałożona na rany na skórze, przyspieszy ich gojenie.
  3. Masz ogród? Hodujesz pomidory? Wsadź skorupki od jajek do ziemi krzaków, to przyspieszy ich wzrost.
  4. Skorupki  są doskonałym nawozem dla Twoich roślin. Wsyp je do ziemi do Twoich roślin.
  5. Sproszkowane skorupki sprawdzą się jako doskonały środek do czyszczenia naczyń.
  6. Jako maseczka odżywcza na twarz: wymieszaj sproszkowane skorupki z białkiem i aplikuj na skórę.
  7. Masz problemy z zatkanym zlewem? Wsyp skorupki do zlewozmywaka w kuchni, zalej wodą. Oczyszczą rury z osadu i innych zanieczyszczeń.
  8. Jako dodatek do kawy! Dodaj do niej kilka skorupek, smak będzie łagodniejszy. Nie martw się opadną na dno jak fusy.
  9. Dodaj sproszkowane do odżywki do paznokci. Przyspieszysz ich wzrost.

Woda z bakłażana hit czy kit?