Moringa to roślina zaliczana do kategorii super food. Jest to drzewo rosnące u podnóży Himalajów i nazywane jest cudownym drzewem. Zawiera więcej witamin i składników mineralnych nich większość znanej nam żywności. Sproszkowane liście Moringa zawierają zdecydowaną większość potrzebnych organizmowi aminokwasów, przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych.

W 100 g suchego liścia Moringa znajduje się:

  • 10 razy więcej witamina A niż w marchewce;
  • 12 razy więcej witamina C niż w pomarańczy;
  • 17 razy wapnia niż w mleku;
  • 15 razy potasu niż w bananach;
  • 25 razy żelaza niż w szpinaku;
  • 9 razy białka niż w jogurcie.

Moringa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jej owoce, pędy oraz liście są jadalne. Owoce można jeść po ugotowaniu, a młode liście spożywać podobnie jak szpinak. Sproszkowane liście Moringi mogą być wykorzystywane do przygotowania zup czy sosów. Młode nasiona przyrządza się podobnie jak groszek a dojrzałe, po uprażeniu, spożywa jak orzechy. W kuchni indyjskiej młode strąki są używane jako warzywo, w smaku podobne są do szparagów.

Udowodniono antybakteryjne działanie Moringi. Posiada ona też właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe. Chroni i wspomaga pracę wątroby. Moringa jest naturalnym antybiotykiem i działa stymulująco. Poprawia jakość snu i zawiera dużo białka. Moringa zawiera witaminę B1, witaminę B2, witaminę B3, witaminę B6, witaminę B7, witaminę D, witaminę K, wapń, miedź, cynk, kwercetynę, kempferol, beta sitosterol, kwas kawoilochinowy, zeatynę, enzymy, Omega 3, Omega 6, Omega 9.