Domowe ciasto, którego wyjątkowy aromat wypełnia wszystkie pomieszczenia, to najlepszy dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Efektowny i przepyszny deser można przygotować prosto i szybko, dzięki oryginalnym recepturom oraz… składnikom najwyższej jakości. Drożdżowo-orzechowy odrywaniec z naturalnym cukrem trzcinowym, to propozycja słodkiej przekąski, na którą skusi się każdy łasuch!

Odrywaniec należy do tych ciast, które wszyscy uwielbiają. Wielu osobom pieczenie kojarzy się z trudną i czasochłonną sztuką. Tymczasem można znaleźć proste przepisy, które gwarantują kulinarny sukces!

Drożdżowy odrywaniec z nadzieniem z orzechów włoskich zaskakuje szybkością przygotowania i wspaniałym efektem. Jest pełen aromatu i wyjątkowego smaku orzechów, a z dodatkiem cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant nabiera dodatkowo karmelowych nut, tworząc wyśmienitą słodką kompozycję.

Naturalny cukier trzcinowy wzbogaca smak ciasta, które dla spektakularnego efektu można polać przed podaniem Syropem Trzcinowym Diamant. Jego aksamitna konsystencja i wyjątkowy karmelowy smak sprawią, że drożdżowy orzechowy odrywaniec stanie się numerem 1 domowych wypieków i pokocha go cała rodzina. Doskonale sprawdzi się jako deser po obiedzie, słodkości do kawy czy miły podwieczorek dla najbliższych. Pysznie i domowo – tak się piecze z Diamant!

Orzechowy odrywaniec

Składniki ciasta:

  • 250 g mleka
  • 100 g cukru Dry Demerara Diamant
  • 7 g drożdży instant
  • 500 g mąki
  • 60 g miękkiego masła
  • Jajko
  • Szczypta soli
orzechy włoskie w przepisie na orzechowy odrywaniec

orzechy włoskie w przepisie na orzechowy odrywaniec

 

Składniki nadzienia:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru Dry Demerara Diamant
  • 20 g roztopionego masła
  • Syrop trzcinowy Diamant do polania

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać w misce i zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem z pomocą pędzelka. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem, mieszanką posypać równomiernie ciasto. Zwinąć od dłuższego boku jak roladę. Pokroić w ok 2 cm plastry, umieścić jeden przy drugim w keksówce, uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką. Wierzch posmarować masłem, polać syropem i dokładnie go rozsmarować. Piec 30 minut w 200 st.C. Po ostudzeniu wyciągnąć z formy i odrywać kawałki. Można dodatkowo polać syropem.

artykuł powstał we współpracy z marką Diamant

Przeczytajcie, jaka czeka dla Was niespodzianka