Ania Lewandowska również w Sylwestra myśli o zdrowym żywieniu oraz zachowaniu diety. Poznaj kilka inspiracji kulinarnych, które pozwolą ci przygotować szybkie i zdrowe przekąski. Dzięki nim na pewno przyjęcie sylwestrowe będzie bardzo udane.
Ania Lewandowska wie jak przygotować zdrowe przekąski na każdą okazję. Przedstawiamy kilka prostych przepisów na pyszne sylwestrowe dania, które są nie tylko smaczne, ale lekkie i zdrowe!
Rollsy z jajek z warzywami
Składniki:
- jaja kurze – 5 sztuk
- masło klarowane- 1 łyżka
- mleko kokosowe – 5 łyżek
- rukola – 2 garści
- pomidor suszony – 5 sztuk
- szczypiorek – ½ pęczka
- koperek – 1 łyżka
- tymianek – szczypta
- estragon – szczypta
- pieprz czarny – szczypta
- sól himalajska – szczypta
Do naczynia wbij jajka, dodaj mleko roślinne, przyprawy, drobno pokrojony szczypiorek i koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Na rozgrzaną patelnię wlej masę i przykryj przykrywką. Jak masa się zetnie przerzuć całość na drugą stronę. Na naleśniku ułóż rukolę, suszone pomidory i zwiń. Pokrój na mniejsze rollsy.
Frytki z selera i batatów z dipem z awokado
Składniki:
- bataty – 2 sztuki
- seler – 2 sztuki
- olej kokosowy – 1 łyżka
- papryka czerwona słodka – szczypta
- sól himalajska – szczypta
- awokado – 2 sztuki
- szczypiorek -½ pęczka
- sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżki
- pieprz czarny – szczypta
- sól himalajska – szczypta
- chili – szczypta
Obrane warzywa pokrój na cienkie słupki. Wymieszaj z przyprawami i olejem. Frytki wyłóż na blaszkę i włóż do rozgrzanego piekarnika do 200°C i piecz bez przykrycia aż do zrumienienia, około 20 minut. W tym czasie rozgnieć awokado i wymieszaj z przyprawami, sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Frytki podawaj z dipem z awokado.
Kulki wołowe z piekarnika
Składniki:
- mięso wołowe, mielone – 500 g
- cebula, 1 sztuka
- imbir, 1 plaster
- jaja kurze, 1 sztuka
- olej kokosowy, 1 łyżka
- bulion na kościach, 1 szklanka
- pieprz czarny – szczypta
- sól himalajska – szczypta
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- balsamico
- kilka liści sałaty
Mięso zmiel i wymieszaj z jajkiem i przyprawami. Posiekaj cebulę i imbir. Dodaj do mięsa. Uformuj małe kulki podsmaż na patelni. Przełóż kulki do naczynia żaroodpornego i piecz w 180°C przez około 20 minut, podlewając co jakiś czas bulionem.
Chipsy z jarmużu, buraka i marchewki
Składniki:
- jarmuż – 200g
- burak gotowany – 200g
- marchew – 200 g
- oliwa z oliwek – 6 łyżek
- lubczyk- szczypta
- majeranek- szczypta
- pieprz czarny – szczypta
- sól himalajska – szczypta
Jarmuż umyj i porwij na mniejsze kawałki. Burak pokrój na plasterki, a marchewkę obierz i pokrój również na cienkie plastry. Oliwę wymieszaj z przyprawami i skrop nią jarmuż. Rozgrzej piekarnik do 150°C i piecz jarmuż przez około 5 minut, a resztę warzyw ok 20 minut.
Domowe bounty
Składniki:
- wiórki kokosowe – 200g
- mleczko kokosowe – 50ml
- olej kokosowy – 50ml
- wanilia – szczypta
- miód – 3 łyżki
- olej kokosowy – 3 łyżki
- kakao – 5 łyżek
- miód – 2 łyżki
W garnku podgrzej 2 łyżki oleju kokosowego aż do jego rozpuszczenia, dodaj mleczko kokosowe, wiórki, wanilię oraz 3 łyżki miodu i całość wymieszaj. Masę wstaw do lodówki na godzinę. Przygotuj z niej batony. Przygotuj masę czekoladową: w garnku podgrzej pozostałą ilość oleju kokosowego i miodu oraz kakao. Składniki powinny się rozpuścić. Tackę lub blachę wyłóż papierem i ułóż batony. Polej batony czekoladą i ponownie wstaw do lodówki.
Źródło: www.hpba.pl