Matcha, czyli sproszkowana zielona zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych króluje w wielu kawiarniach i z powodzeniem zastępuje popularną black coffe. Czy jest matcha i jakie ma właściwości? Sprawdź koniecznie!
Matcha jest nazywana najzdrowszą herbatą, która znana od kilu setek lat w Japonii dopiero teraz zaczyna zdobywać nowych zwolenników na całym świecie. Słynie ona z dużej ilości przeciwutleniaczy, aksamitnej konsystencji i słodkawego smaku.
Matcha to sproszkowane liście zielonej herbaty, które po wysuszeniu mieli się kamiennych młynach. To sprawia, że zaparzona ma silniejsze właściwości niż zaparzona herbata z listków. Specjalny sposób uprawy krzewów herbacianych, z których ma być przygotowywany proszek sprawia, że posiada ona więcej chlorofilu i aminokwasów. Staje się ona słodsza i bogatsza w antyoksydanty.
Filiżanka matchy jest bogata w większą ilość witamin A, B, C, E, K, składników mineralnych jak wapń, cynk, mangan, miedź, potas, substancje jak flawonidy, aminokwasy, lecytynę, katechiny i kumaryny. Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów regularne pice matchy przyniesie organizmowi wiele korzyści. Przede wszystkim przeciwutleniacze hamują rozwój i ekspansję wolnych rodników. Dzięki temu obniża się ryzyko zachorowania na nowotwory, procesy starzenia są spowolnione, odporność zostaje wzmocniona. Matcha jest świetnym produktem wykorzystywanym w profilaktyce demencji starczej. Poza tym doskonale neutralizuje toksyny, a także ułatwia odchudzanie.
Oryginalna matcha ma intensywny zielony kolor. Jest słodsza od naparu z liści. Powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję. Jeśli wyczuwalne są jakiekolwiek drobinki czy grudki, napar jest gorzki i pozbawiony intensywnej barwy to oznacza, że nie jest to pełnowartościowy produkt.
Do przygotowania naparu potrzebna jest specjalna miska – matchawan, bambusowy pędzel – chasen. Do parzenia przydatne będzie również sitko. Przesianie matchy przed parzeniem ma na celu rozbicie grudek podobnie jak robimy to z mąką przed pieczeniem. Przesianą herbatę należy wsypać do miski i rozprowadzić z niewielką ilością wody. Do przygotowanej cieczy należy dodać gorącą wodę i spienić całość chasenem.
W zależności od pożądanego efektu, matchę możemy parzyć na 2 sposoby. Jeśli potrzebujesz zastrzyku energii parz ją przez 3-4 minuty. Jeśli chcesz się odstresować i uspokoić marz matchę 5 minut.
Zobacz, gdzie w Warszawie możesz spróbować matchę.