kandyzowany imbir

Kandyzowany imbir to przekąska o wysokich walorach smakowych i bardzo dużych właściwościach leczniczych. W szybki i łatwy sposób wykonasz go sama w domu.

Imbir to korzeń niezwykle ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze. Jest bogaty w substancje przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Może być więc świetnym lekiem na przeziębienie i drobne infekcje. Dzięki zawartości olejku o działaniu pobudzającym wydzielanie soków żołądkowych wpływa na poprawę trawienia. Imbir to świetny dodatek do potraw czy herbaty, a kandyzowany imbir jest bardzo cenionym przysmakiem.

Jak przygotować kandyzowany imbir?

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego imbiru
  • 1 kg cukru
  • woda
  • sól

Imbir należy obrać. Możesz to zrobić używając obieraczki do warzyw lub łyżeczki. Obrany imbir pokrój na 2mm plasterki, zalej zimną wodą i lekko osól. Całość doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kilka minut. Następnie odlej wodę i dodaj cukier. Ponownie zalej wszystko wodą i zagotuj całość. Od zagotowania niech imbir wraz z cukrem gotują się przez dwie godziny. Często mieszaj całość, aby nic nie przywarło do garnka. Po upływie dwóch godzin wyjmij całość i osusz. Na koniec kandyzowany imbir obsyp cukrem trzcinowym i przełóż do szklanego naczynia.

Kandyzowany imbir świetnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do herbaty czy ciasta.

Sprawdź jakie są najlepsze sposoby na przemarznięcie.