Przepis na przepyszne pączki

Tłusty czwartek bez pączków to jak czekolada bez kakao. W tym dniu nie liczymy kalorii tylko prześcigamy się w ilości zjedzonych pączków.

Z braku czasu, z tempa w jakim żyjemy coraz rzadziej robimy domowe pączki…a szkoda. My jednak chcemy Was nakłonić do pączków domowej roboty i prezentujemy przepyszny przepis.

-1 szklanka (250 ml) mleka

– 50 g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych)

– 3 łyżki cukru

– 500 g mąki pszennej (np. luksusowej, tortowej)

– szczypta soli

–  1 łyżka cukru waniliowego

– 1 jajko

–  4 żółtka

-4 łyżki stołowe masła (40 – 50 g), roztopionego i ostudzonego

– 2 łyżki spirytusu

oraz

–  do smażenia 1 litr oleju (może być rzepakowy, ryżowy, kokosowy, palmowy lub  z orzeszków ziemnych (arachidowych

–  marmolada –smak wg uznania

–  około 100 g cukru pudru

–  lukier (około 250 g cukru pudru i 1 – 2 łyżki wody lub soku z cytryny)

– smażona skórka pomarańczowa

Kiedy już wszystkie składniki mamy przygotowane czas zabrać się do pracy.

Przepis na przepyszne pączki – przygotowanie

Podgrzewamy mleko i przelewamy do miski lub pojemnika, dodajemy do niego drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą. I tak czekamy około 15 minut, aż drożdże się spienią. Mąkę przesiewamy do misy i dodajemy sól i cukier waniliowy.

Jajko i żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru (tak ok. 10-15 minut). Następnie do miski z mąką wlewamy mleko z drożdżami i mieszamy drewnianą łyżką. W kolejnym kroku dodajemy ubite jajka i mieszamy. Ręką wyrabiamy ciasto, chyba że mamy mikser z odpowiednią końcówką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajmy 2-3 łyżki ciepłego mleka.

Następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy lub miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5h. Do momentu, aż ciasto zwiększy swoją objętość.

Po upływie tego czasu należy ciasto pougniatać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przed tą czynnością dobrze jak posypiemy blat lub stolnicę mąką. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków.

Nasze uformowane krążki rozkładamy i przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, tak na około 30-45 minut. Jeżeli zdecydujemy się na smażenie pączków od razu z nadzieniem to każdy krążek lekko i delikatnie rozpłaszczmy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia , zlepiamy brzegi i lepimy kulkę. Jeżeli jednak chcemy najpierw usmażyć pączki, a potem nadziać je marmoladą do tego użyjmy rękawa cukierniczego z długą i ostrą końcówką.

Przepis na przepyszne pączki !

W dużym i szerokim garnku podgrzejmy olej – najlepiej długo i powoli do około 180 stopni. Po usmażeniu pączków odsączmy je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Do zrobienia lukru potrzebujemy cukier puder, do którego dodajemy 1 łyżkę wody. Mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy jeszcze więcej wody, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.

Jak już nasze pączki nam pięknie wyrosły to po kolei wkładamy je do nagrzanego oleju i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Kontrolujmy olej bo pączki nie mogą za szybko się zarumienić, bo w środku mogą być surowe.

Jak pączki ostygną nadziewamy je marmoladą. Maczamy je w lukrze posypujemy skórką pomarańczy.

Ten przepis to HIT !