Sezon na szparagi w pełni. Trwa on niestety bardzo krótko więc koniecznie wykorzystaj go przygotowanie pysznych dań już teraz. Szparagi są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.
Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Mają one dużo witaminy C i E, które wpływają na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Szparagi wspomagającą pracę nerek. Są bogate w asparaginę, wapń, fosfor i potas oraz ważny dla układu pokarmowego błonnik. Szparagi to warzywa niskokaloryczne przez co znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej.
Szparagi dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, na targach i w supermarketach. Jednak przed kupnem zawsze warto zwrócić uwagę na określone ich cechy, aby uniknąć zakupu nieświeżych warzywa. Kupując szparagi należy zwrócić uwagę na:
- jędrność,
- ostre zakończenie łodyg,
- ciasno zamknięte pęczki (jeśli są one otwarte oznacza to, że szparagi są stare i niesmaczne)
- powinny wyglądać na wilgotne, ale nie mogą być mokre!
- zielone szparagi są zawsze węższe,
- białe szparagi są grubsze, ale nie mogą być zbyt grube – to oznacza, że są przerośnięte,
- nóżki szparagów przy sprzedaży powinny być lekko zanurzone w wodzie.
Nowa książka o ziołach. Sprawdź jak wykorzystać je w kuchni.