Beza to jeden z najpopularniejszych bezglutenowych, letnich wypieków. Jest bazą deserów takich jak na przykład torcik Pavlova, czyli beza w formie blatu, przełożona kremem i owocami.
Ten przepis idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcie urodzinowe czy imprezę w stylu garden party. Beza charakteryzuje się chrupkością, a jej słodycz w połączeniu z delikatnością kremu i kwaskowatością letnich owoców sprawi, że ten prosty przepis stanie się twoim ulubionym.
Składniki jakich potrzebujesz na bezę:
6 białek z jaj
szczypta soli
300 gramów drobnego cukru (lub cukru pudru)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
400 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo przygotuj ulubione letnie owoce, takie jak borówka amerykańska, maliny, jagody, kiwi, jeżyny, czereśnie, brzoskwinie, truskawki czy marakuja.
Przepis:
Piekarnik nastaw na 175 stopni, a w czasie gdy będzie się nagrzewał zabierz się za dokładne oddzielenie białek od żółtek. Następnie w wysokim naczyniu ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę bezową wyłóż na pergamin do pieczenia i uformuj płaski okrąg. Wstaw bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Beza powinna się piec przez 90 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, pozostawiając bezę w środku do wyschnięcia.
Następnie ubij śmietankę mikserem na sztywno, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Przygotowaną masę włóż do lodówki i spokojnie poczekaj aż beza całkowicie wystygnie. Wtedy możesz wyłożyć na bezę masę kremową i obficie udekorować ją ulubionymi owocami, a także świeżymi listkami mięty czy roztopioną czekoladą.
zdjęcia pochodzą z Pinteresta