Beza to jeden z najpopularniejszych bezglutenowych, letnich wypieków. Jest bazą deserów takich jak na przykład torcik Pavlova, czyli beza w formie blatu, przełożona kremem i owocami.

Ten przepis idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcie urodzinowe czy imprezę w stylu garden party. Beza charakteryzuje się chrupkością, a jej słodycz w połączeniu z delikatnością kremu i kwaskowatością letnich owoców sprawi, że ten prosty przepis stanie się twoim ulubionym.

Składniki jakich potrzebujesz na bezę:

6 białek z jaj

szczypta soli

300 gramów drobnego cukru (lub cukru pudru)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

400 ml śmietanki kremówki

250 g mascarpone

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo przygotuj ulubione letnie owoce, takie jak borówka amerykańska, maliny, jagody, kiwi, jeżyny, czereśnie, brzoskwinie, truskawki czy marakuja.

Beza to idealny deser na lato i nie tylko...

Beza to idealny deser na lato i nie tylko…

Przepis:

Piekarnik nastaw na 175 stopni, a w czasie gdy będzie się nagrzewał zabierz się za dokładne oddzielenie białek od żółtek. Następnie w wysokim naczyniu ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę bezową wyłóż na pergamin do pieczenia i uformuj płaski okrąg. Wstaw bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Beza powinna się piec przez 90 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, pozostawiając bezę w środku do wyschnięcia.

Następnie ubij śmietankę mikserem na sztywno, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Przygotowaną masę włóż do lodówki i spokojnie poczekaj aż beza całkowicie wystygnie. Wtedy możesz wyłożyć na bezę masę kremową i obficie udekorować ją ulubionymi owocami, a także świeżymi listkami mięty czy roztopioną czekoladą.

zdjęcia pochodzą z Pinteresta

Zobacz również komu Kasia Kowalska dedykuje nową płytę…