Wyciskarka to innowacyjny sprzęt kuchenny, za pomocą którego w zaciszu domowym zrobisz zdrowy i pyszny sok. Do tej pory jako narzędzie do wyciskania soku najczęściej używano sokowirówki. Jednak to co odróżnia wyciskarkę od sokowirówki, to odmienna budowa, wydajność i zasada działania. Przewagą wyciskarki jest przede wszystkim jakość soku i szeroki zakres składników, z których możemy go uzyskać.
Warto zdecydować się na to urządzenie, bo świeżo wyciśnięty sok z warzyw i owoców, to dawka witamin i minerałów. Wpływa korzystnie na twoją figurę, zdrowie i wygląd. Jak informuje dystrybutor wyciskarek, firma EUJUICERS.com sok wyciśnięty przy pomocy wyciskarki jest gęstszy i mniej klarowny, niż ten zrobiony w sokowirówce. Jest bogatszy w witaminy i składniki odżywcze, które pozostają żywe i niezniszczone w procesie wyciskania. Taki sok posiada niewielką warstwę piany, co wskazuje na minimalne napowietrzenie. Dzięki temu, jego okres przydatności do spożycia jest dłuższy, niż w przypadku soku wyciśniętego przez sokowirówkę.
Wyciskarki są urządzeniami wolnoobrotowymi i do wyciskania soku wykorzystują siłę miażdżenia. Ich sposób działania składa się z 3 kroków, główną zaś rolę odgrywa obracający się, wytrzymały wałek ślimakowy, który miażdży i wyciska surowiec.
Technologia działania wyciskarki do soków oparta jest na kilku etapach. Najpierw wyciskarka z dużą siłą miażdży i wyciska owoce czy warzywa, aby przerwać włókna i ściany komórkowe ich miąższu. Następnie wydobywa sok ze zmiażdżonego miąższu poprzez silne wyciskanie, dzięki któremu uwalniany jest sok z komórek i przestrzeni pomiędzy nimi. Uzyskany gęsty płyn wraz ze wszystkimi witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi zostaje odsączony przez sitko, a następnie wypływa do podstawionego naczynia. Wyciśnięty, suchy miąższ zostaje z kolei usunięty do osobnego, zewnętrznego zbiornika.
Szeroki wybór wyciskarek oferuje firma EUJUICERS.com. Na ich stronie można znaleźć zarówno wyciskarki jednoślimakowe, dwuślimakowe, a także ręczne czy wyciskarki do cytrusów.
Jakie składniki wybrać do wyciskanego soku? Wyciskarki pozwalają uzyskać sok z najbardziej popularnych i najzdrowszych gatunków warzyw i owoców. Można w nich wyciskać prawie wszystko. Od najpopularniejszych sokowych składników czyli jabłek, marchwi, buraków, pomarańczy, grejpfrutów, selera, poprzez liście szpinaku, natkę pietruszki, sałatę, kapustę, liście pokrzywy, czy trawę pszeniczną. Wyciskarka poradzi sobie także z miękkimi owocami jak na przykład truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny i pozostałe cytrusy.
Jeśli ciężko przekonać ci domowników do jedzenia warzyw i owoców, wyciskarka to celna inwestycja. Praca tego urządzenia jest bardzo cicha, zwłaszcza w porównaniu z sokowirówką. A zużycie energii niewielkie, bo zaledwie 150–200W. Na uwagę zasługuje także budowa wyciskarki. Jest prosta, a jej składanie i rozkładanie łatwe i szybkie.
Jeżeli zastanawiasz się, na którą wyciskarkę się zdecydować odwiedź stronę największego w Europie dystrybutora sokowirówek i wyciskarek do soków z owoców i warzyw: EUJUICERS.com. W szerokiej ofercie wyciskarek i akcesoriów na pewno znajdziesz odpowiednie urządzenie dla siebie
artykuł we współpracy z www.eujuicers.com